Bugarska traži „Patriot“ od Amerike

CC BY 2.0 / FRANK TREVINO, USA / Flickr / Američki protivraketni sistem "Patriot" MIM-104
Američki protivraketni sistem Patriot MIM-104 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uoči posete bugarskog premijera Bojka Borisova Sjedinjenim Američkim Državama, Atlantski savet Bugarske apelovao je na premijera da porazgovara sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o „strateški važnim pitanjima za zemlju“.

Kako se navodi, ta pitanja uključuju „suprotstavljanje ruskom hibridnom ratu protiv Bugarske, izgradnju zajedničkih bugarsko-američkih odbrambenih objekata i pružanje podrške prilikom kupovine sledeće grupe od osam aviona F-16“.

Pored toga, iz Organizacije su istakli da se nadaju da će premijer pokrenuti pitanje i mogućeg razmeštanja sistema „Patriot“ na teritoriji Bugarske.

„Atlantski savet Bugarske očekuje američku podršku u raspoređivanju savezničkih sistema PVO i PRO odbrane ’Patriot‘ na našoj teritoriji u slučaju potrebe, u kontekstu jačanja prisustva NATO-a na jugoistoku“, navodi se u saopštenju bugarske organizacije na Fejsbuku.

Podsetimo, ranije su iz Atlantskog saveta više puta izražavali zabrinutost zbog ruskih sistema S-400 na vojnim vežbama u Srbiji. Iz Organizacije su čak istakli da je moguće da ruski sistemi ostanu na teritoriji Srbije.

Na teritoriji Bugarske se nalaze četiri baze za zemlje-članice NATO-a, koje mogu zajedno da ih koriste.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala