Vraćanje zaplenjenih ukrajinskih vojnih brodova u završnoj fazi

© Press-služba pograničnogo upravleniя FSB RF po Respublike Krыm / Uđi u bazu fotografijaMali oklopni artiljerijski brod "Nikopolj" i tegljač "Jani Kapu" ukrajinske ratne mornarice zadržani u luci Kerč
Mali oklopni artiljerijski brod Nikopolj i tegljač Jani Kapu ukrajinske ratne mornarice zadržani u luci Kerč  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proces vraćanja ukrajinskih ratnih brodova zadržanih u Kerčkom moreuzu 25. novembra 2018. nalazi se u završnoj fazi, izjavio je pomoćnih ukrajinskog predsednika Andrej Jermak za list „Novo vreme“.
„Proces vraćanja malih oklopnih brodova ’Berdjansk‘ i ’Nikopolj‘, kao i tegljača ’Jani Kapu‘, zaplenjenih prošlog novembra, već je u završnoj fazi“, saopštio je Jermak.

Ranije je list „Komersant“, pozivajući se na neimenovane izvore, javio da je Rusija spremna da vrati Ukrajini brodove zadržane tokom incidenta u Kerčkom moreuzu pre samita u „normandijskom formatu“.

U petak je Jelisejska palata zvanično potvrdila da će se samit „Normandijske četvorke“ (Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka) održati 9. decembra u Parizu.

Incident u Kerčkom moreuzu

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinirali provokacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala