Svi protiv jednog: Masovni protesti u Gruziji /video/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Gruziji
Protesti u Gruziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neuspeh zakonodavnog tela da sprovede izborne reforme vladajuće stranke izazvao je masovne proteste građana ispred gruzijskog Parlamenta u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije.

Talas protesta koji je poslednja tri dana zahvatio Tbilisi večeras je dostigao svoj vrhunac — opozicija izvodi dve akcije protesta u isto vreme u centru prestonice.

Ispred Parlamenta su okupljene pristalice više od 20 opozicionih partija, dok su na trgu Republike pristalice „Alijanse patriota Gruzije“ i „Gruzijskog marša“.

Protesti se održavaju pod parolom „Svi minus jedan — Bidzina mora da ode“ i „Vratimo Gruziju“.

Učesnici obe akcije protestuju zbog neusvajanja amandmana na Ustav Gruzije, po kojima su izbori 2020. godine trebali da se održe po proporcionalnom sistemu.

Ustavni zakon o održavanju parlamentarnih izbora 2020. godine po proporcionalnom sistemu, bez cenzusa, doživeo je neuspeh 14. novembra. Prilikom glasanja jedan broj poslanika iz vladajuće partije „Gruzijski san“ je bio uzdržan.

„Gruzijski san“ i njen lider Bidzina Ivanišvili su obećali 24. juna da će se odreći većinskog izbornog sistema za Parlament već 2020. godine, popustivši pred zahtevima opozicije i mnogobrojnim protestima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala