Srbin koji u Ermitažu stoji pored Da Vinčija, Mikelanđela, Rembranta... /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićErmitaž
Ermitaž - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Sankt Peterburgu, ruskoj prestonici kulture, nalazi se najveći, glavni muzej Rusije — Ermitaž.

On u svojoj prebogatoj riznici čuva sećanje na jednog velikog Srbina koji je zadužio Rusiju. Muzej postoji skoro 255 godina i može se pohvaliti jednom od najvećih i najvažnijih umetničkih kolekcija na svetu.

Sadrži oko tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata iz raznih epoha i svih krajeva sveta — dela Da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela, Ticijana, jedinstvenu kolekciju Rembranta i Rubensa...

Uprkos tome, samo mali deo blaga Ermitaža je izložen. U 350 sala predstavljeno je samo pet odsto tog bogatstva, a da bi se videli svi eksponati potrebno je preći 24 kilometra! Statističari su izračunali da bi posetiocu trebalo najmanje šest godina da vidi sve eksponate, ako bi samo po jedan minut posmatrao svaki umetnički predmet.

Glavna zbirka Ermitaža zauzima šest istorijskih zdanja koja se nalaze duž obale reke Neve, a srce muzeja je Zimski dvorac, bivša rezidencija ruskih careva, od Katarine Velike, do poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog.

Upravo na tom mestu vladari su donosili važne političke i diplomatske odluke, organizovali balove i prijeme…

Palata impresionira, ne samo svojom lepotom, već i veličinom — ima 1.057 raskošno dekorisanih soba, skoro 2.000 vrata i još toliko prozora, kao i 117 stepeništa.

U podrumima i tavanima Ermitaža živi i pedesetak mačaka, koje čuvaju svetsku riznicu vrednih eksponata od miševa... Njihov lik tradicionalno ukrašava magnete i druge suvenire koje svaki turista obavezno ponese iz severne ruske prestonice — Sankt Peterburga.

U novoj epizodi „Moje Rusije“ obiđite dvorane Zimskog dvorca i saznajte koji Srbin je na portretu koji krasi zidove ovog muzeja.

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video blogu „Moja Rusija“ svake druge nedelje u mesecu vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala