Rusija započela vraćanje ukrajinskih brodova zarobljenih u Crnom moru

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaMali oklopni artiljerijski brodovi "Nikopolj" i "Berdjansk" i tegljač "Jani Kapu" ukrajinske ratne mornarice u luci Kerč
Mali oklopni artiljerijski brodovi Nikopolj i Berdjansk i tegljač Jani Kapu ukrajinske ratne mornarice u luci Kerč - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski ratni brodovi „Berdjansk“, „Nikopolj“ i tegljač „Jani Kapu“ napuštaju mesto na kom su usidreni u luci Kerč u pratnji ruskih brodova, saopštio je za Sputnjik izvor u bezbednosnim organima Krima.

Prema informacijama sagovornika agencije, brodovi će biti predati ukrajinskoj strani u neutralnim vodama.

Ukrajinski brodovi plove ka mestu predaje ukrajinskoj strani bez vojnog konvoja. Duž poluostrva su ruske teritorijalne vode, tako da nije potrebno dodatno obezbeđenje, saopštio je za Sputnjik poslanik Državne dume Dmitrij Belik.  

On je dodao da su i sa ukrajinske strane krenuli obični brodovi, bez naoružanja i istakao da je predaja brodova – sprovođenje sporazuma.

„Mi stalno pokazujemo svoju spremnost za mirovne pregovore i odbacivanje nasilja u odnosima sa Ukrajinom. Koliko god nas optuživao zvanični Kijev, podstaknut zapadnim 'partnerima', današnja predaja brodova nije gest dobre volje, već naše jasno sprovođenje ranije postignutih sporazuma“, objasnio je Belik.​

Ranije je pomoćnik ukrajinskog predsednika Andrej Jermak Proces izjavio da se vraćanja ukrajinskih ratnih brodova zadržanih u Kerčkom moreuzu 25. novembra 2018. nalazi u završnoj fazi.

Incident u Kerčkom moreuzu

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinirali provokacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala