Korak u susret Kijevu: Rusija pokazala da se sa njom može dogovoriti

© Sputnik / Ekaterina Keйzo / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski brodovi se vraćaju kući
Ukrajinski brodovi se vraćaju kući - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predajom Ukrajini ratnih brodova, koje je zaplenila pre godinu dana u svojim teritorijalnim vodama, Moskva je napravila gest dobre volje, smatraju ruski parlamentarci.

Pozitivna tendencija

Senator sa Krima Sergej Cekov nazvao je odluku Rusije da vrati Ukrajini brodove — gestom dobre volje.

„Mi pokazujemo da smo spremni za normalizaciju odnosa sa Ukrajinom, za dijalog sa Ukrajinom“, rekao je Sputnjiku ruski senator.

Po njegovim rečima, uspostavljanje dijaloga između dve države se može samo pozdraviti.

„To je pozitivna tendencija“, naglasio je Cekov.

Zelenski VS Porošenko

Poslanica Državne dume Natalija Poklonska smatra da se predajom brodova izlazi u susret Ukrajini.

„Svakog meseca dobijamo dobre vesti u tom pravcu. Razdvajanje snaga, razmena (zarobljenika), sada brodovi. Svi ti koraci, nesumnjivo, pokazuju da su sve priče administracije Porošenka da se sa Rusijom ne može dogovoriti — bile apsolutna laž“, rekla je Poklonska.

Ona je naglasila da se ne mogu brzo povratiti odnosi koje su ranije kijevske vlasti pokvarile, ali je pozdravila korake sadašnjeg predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Poklonska je sigurna da evropski put Ukrajine ne treba da bude u vezi sa pogoršanjem odnosa sa Rusijom u svim frontovima.

Veštačka konfrontacija

Poslanik Državne dume Mihail Šeremet smatra da predaja brodova Ukrajini može predstavljati početak uspostavljanja dobrosusedskih odnosa između dve države.

„To je dobra tendencija koja može postati prelomni trenutak u procesu postepene obnove uzajamnog razumevanja i poverenja između naših država, koje su dobro pokvarili raniji takozvani predsednici Ukrajine, koji su došli na vlast oružanim putem, tokom oružanog puča“, rekao je Šeremet.

Poslanik je uveren da je konfrontacija između bratskih država bila stvorena veštačkim putem.

„To je za nas apsolutno nedopustivo. Što pre mi rešimo nerešena pitanja, brže će naši narodi živeti u miru, procvatu i blagostanju“, rekao je poslanik.

On je izrazio nadu da će tome doprineti predstojeći sastanak u „normandijskom formatu“.

Ukrajinski ratni brodovi „Berdjansk“, „Nikopolj“ i remorker „Jani Kapu“ napustili su danas luku „Kerč“, gde su bili usidreni tokom godinu dana. Kako se očekuje, oni će biti predati Ukrajini sutra, u neutralnim vodama Crnog mora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala