Od Crne Gore do Italije uspostavljen energetski most između EU i Balkana

CC0 / Anspleš/ Matija Mestrovic / More
More - Sputnik Srbija
Pratite nas
Električni kabl pod morem, uspostavljen u petak između Italije i Crne Gore, predstavlja energetski most od izuzetnog strateškog značaja za region.

Kabl su pustili u rad predsjednici Crne Gore i Italije, Milo Đukanović i Serđo Matarela, a to je prva interkonekcija Crne Gore i Balkana sa Italijom i Evropom. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometara, dok dužina dijela pod vodom iznosi 433 kilometra. Sam projekat je vrijedan oko milijardu evra, a izvela ga je italijanska kompanija „Terna“ u saradnji sa crnogorskim Elektroprenosnim sistemom (CGES).

Na svečanoj ceremoniji kabl su zvanično pritiskom na taster u rad pustili iz Crne Gore Đukanović, a iz Italije Matarela.
Đukanović je saopštio da je kroz posvećen rad crnogorske vlade u četiri mandata, ovaj projekat završen i doveden do komercijalne upotrebe, te da je Jadransko more još čvršće spojilo Crnu Goru i Italiju.

„S ponosom možemo svjedočiti kako filozofiju otvorenosti podržavamo infrastrukturnim poslovima gigantskih razmjera. Ovim konkretno pokazujemo da naša zalaganja za evropske vrijednosti i dostizanje evropskog kvaliteta života nijesu retorička, već veoma praktična“, istakao je Đukanović.

Važno čvorište za Evropu

Predsjednik Italije rekao je da je projekat pravi energetski most između EU i Balkana.

„Ova infrastruktura predstavlja važno čvorište i za Italiju i za Evropu. Današnja ceremonija označava trenutak od izuzetnog značaja u našim međusobnim odnosima“, rekao je Matarela, ističući odlične političke odnose dveju zemalja.

„Italija je snažno uvjerena da je sudbina svih zemalja Balkana neodvojiva. Put kojim je Crna Gora krenula ka EU zaslužuje podršku i može biti podsticaj i za druge zemlje u regionu. Realizacija ovog projekta predstavlja dalji podsticaj dobre saradnje“, naveo je Matarela.

Inače, sam projekat povezivanja elektroenergetskog sistema Crne Gore sa Apeninskim poluostrvom će, po svemu sudeći, imati širu ulogu. Što se same Crne Gore tiče, on se sastoji od tri partije, i to:

  • izgradnja trafostanice Lastva snage 400/110/35 kilovolti (partija 1)
  • izgradnja dalekovoda Čevo—Pljevlja od 400 kilovolti (partija 2)
  • izgradnja transbalkanskog koridora od 400 kilovolti, odnosno dalekovoda prema Srbiji i Bosni i Hercegovini (partija 3)

Ovo poslednje upućuje da se namjera Italije da od Crne Gore napravi „energetsko čvorište“ koje će povezivati Apenine sa Balkanom u prvom redu odnosi na potencijalni uvoz struje ne samo iz Crne Gore, već prevashodno i iz Srbije i BiH, a možda i iz drugih zainteresovanih zemalja regiona.

Prema riječima Dragana Kujovića, izvršnog direktora CGES-a, Crna Gora će ovim projektom dobiti mnogo pouzdanije napajanje Crnogorskog primorja kao i sjevera države, a očekuju se i značajni prihodi od prenosa i zakupa prenosnih kapaciteta, jer Crna Gora ima 20 odsto udjela u ukupnom kapacitetu kabla između Italije i Crne Gore, pa Kujović podmorsku interkonekciju vidi kao „dobar preduslov za realizaciju energetskih potencijala kako Crne Gore, tako i cijelog regiona“.

Istraživanja mora trajala 600 dana

Izvršni direktor italijanske „Terne“ Luiđi Feraris objasnio je da je ova interkonekcija „ključno čvorište za evropsku energetsku uniju“ i da predstavlja impuls za niz mogućnosti i sve sigurnije i efikasnije tržište električne energije.

„Interkonekcija podstiče dalji razvoj proizvodnje iz obnovljivih izvora. Od 2020. do 2030. porašće broj postrojenja iz obnovljivih izvora. Ovaj projekat je pretpostavka za dalji razvoj energetskog sistema Crne Gore i cijelog Balkana. Interkonekcija Italija — Crna Gora predstavlja tehnološku izvrsnost. Povezuje Ćepagati i Lastvu Grbaljsku“, istakao je Feraris.

On je dodao i da je realizacija ovog projekta zahtijevala više od 600 dana istraživanja mora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala