Napolje SAD, napolje NATO i njihove baze! — skandira Grčka

© AP Photo / Yorgos KarahalisPaljenje zastava SAD i NATO-a u Atini
Paljenje zastava SAD i NATO-a u Atini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Antiameričke demonstracije se održavaju u Atini, u čast 46. godišnjice ustanka Politehničkog fakulteta protiv hunte „crnih pukovnika“ 1973. godine. U njima učestvuje više od 20 hiljada ljudi.

Nekoliko stotina studenata donelo je danas okrvavljene grčke zastave do američke ambasade, otpevalo grčku himnu i razišlo se. U toku su masovne demonstracije u čast sećanja na ustanak. Demonstranti nose transparente i skandiraju: „Napolje SAD, napolje NATO i njihove baze“.

U povorci je bio i bivši premijer Aleksis Cipras, koji je izgubio izbore u julu, zajedno sa drugim zvaničnicima partije Siriza.

Mnogo ljudi je od petka položilo vence i karanfile ispred Nacionalnog tehničkog univerziteta, gde su tenkovi probili kapiju i u krvi ugušili pobunu.

Manifestacije se održavaju uz jako obezbeđenje policije. U centru grčke prestonice raspoređeno je više od 5.000 policajaca, a celog dana je centralni trg Sintagma i okolne rejone nadletao helikopter. 

Ustanak studenata Tehničkog fakulteta protiv vojne hunte 1973. godine bio je žestoko ugušen, ali je doveo do njenog pada. Svake godine ovaj datum se obeležava tri dana. Stanovnici Atine i političari polažu cveće i vence na spomenik koji se nalazi u krugu Politehničkog fakulteta. Trodnevne manifestacije završavaju se sa dva marša u pravcu američke ambasade. Grci optužuju SAD da su podržavali huntu u periodu od 1967. do 1974. godine, i tradicionalno, na godišnjicu ustanka, studenti preko dana odlaze do ambasade SAD sa okrvavljenim grčkim zastavama, dok se uveče održavaju masovne demonstracije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala