Lukašenko: Poljska pogrešila što nije pozvala Putina na godišnjicu Drugog svetskog rata

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKILideri zemalja na ceremoniji obeležavanja početka Drugog svetskog rata u Varšavi
Lideri zemalja na ceremoniji obeležavanja početka Drugog svetskog rata u Varšavi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da je Poljska napravila „veliku grešku“, jer nije pozvala predsednika Rusije Vladimira Putina na događaje povodom obeležavanja godišnjice početka Drugog svetskog rata.
„Ako želite da znate moje mišljenje o tome što niste pozvali predsednika Rusije, moram da kažem da je to bila vaša najgrublja greška. Najgrublja — ne pozvati predsednika Rusije, a sve republike (bivšeg SSSR-a) odigrale su ogromnu ulogu u oslobađanju Poljske od nacizma, i odjednom ga ne pozvati. Pogrešili ste“, naglasio je Lukašenko, tokom svog obraćanja nakon glasanja na parlamentarnim izborima u Minsku.

Odgovarajući na pitanje zašto on nije otišao u Varšavu na godišnjicu izbijanja Drugog svetskog rata, Lukašenko je naveo da u tome nema nikakve zavere.

„Ne prekoravate (američkog predsednika Donalda) Trampa što nije otišao? Obećao je da će doći i nije došao. Smatram da šefovi država ne treba da se okupljaju da bi se pretvarali i kupili političke poene. Ja ne volim takve događaje“, konstatovao je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, Minsk je uvek spreman za bliske odnose sa Varšavom.

„Uvek smo otvoreni za Poljsku. To je jedna od zemalja koja nam je najbliža. Ako nešto nismo postigli, a nismo mnogo toga, onda to nije pitanje za mene — već za vaše političare“, rekao je Lukašenko.

„Ako ste spremni i ako želite da imate bliske i prijateljske odnose sa nama, spremni smo za to“, primetio je on.

Kolona tenkova Crvene armije prelazi preko Dvorskog trga u Lenjingradu za vreme Drugog svetskog rata - Sputnik Srbija
Neprijateljski gest Poljske prema Rusiji kojim je zgazila i sopstvenu istoriju

Beloruski predsednik je naveo da je, kada su među zemljama počeli da se uspostavljaju takvi odnosi, Poljska počela da se dodvorava Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

„Znate uz čiju sviralu Poljska ponekad igra. Ali to je jaka država koja već ima svoju poziciju u Evropskoj uniji. Mi to cenimo. Ako želite da sa nama sarađujete, hajde. Samo nikada ne lažite Poljake da mi i Rusija ovde stvaramo neki savez kako bismo izveli tenkove protiv vas. To se nikada neće dogoditi ni protiv vas, ni protiv Ukrajine“, zaključio je Lukašenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala