Putin nudi Ukrajini popust za gas, Ukrajina neće — profitira Amerika

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGasovod u Lavovoskoj oblasti Ukrajine
Gasovod u Lavovoskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbijajući sve ponude Moskve za sklapanje novog gasnog ugovora, Kijev svojim rukama seče granu na kojoj sedi, što lako može dovesti do toga da tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine bude prekinut.

To ne odgovara ni narodu Ukrajine, ni Evropi. Rusija je, po svemu sudeći, spremna za takav scenario. Od cele priče profitira — Vašington.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Moskva spremna da isporučuje gas Kijevu po sniženim cenama i ponudio je 20-25 odsto popusta na cenu gasa ako Ukrajina potpiše sporazum o direktnim isporukama, ali Kijev to odbija i plaća 25 odsto više, jer ga nabavlja reverzibilno od evropskih zemalja.

Međutim, izvršni direktor „Naftogasa“ Jurij Vitrenko ne vidi Putinovu ponudu kao popust, jer smatra da gas iz Rusije svakako treba da bude 20-25 odsto jeftiniji od gasa iz Evrope, s obzirom na to da „Gasprom“ pri direktnim isporukama ne plaća transport u Evropu. To jest, smatra on, cena sa popustom od 20-25 odsto je normalna cena, a posledica toga može biti smanjenje ukrajinskog prihoda od tranzita.

Prema njegovim rečima, pošteno je razmotriti popust po formuli „cena na nemačkom tržištu umanjena za troškove transporta od ruske granice do Nemačke“.

„Pritom, popust od 20-25 odsto, uzimajući u obzir buduće količine uvoza gasa, ne može realno da nadoknadi odbacivanje tri milijarde dolara koje sada ’Gasprom‘ mora da nam plati prema odluci Stokholmske arbitraže“, zaključio je Vitrenko.

Ruski eksperti ocenjuju da bi Ukrajina svaku ponudu odbila, čak i da joj se gas da besplatno, jer to odgovara, pre svega, američkim interesima.

„Mislim da je takve izjave lako objasniti: ’Naftogas‘ je u startu raspoložen da kritikuje sve ponude koje stižu iz Rusije, da ih odbija, prekida sve veze, a najvažnije je da prekine sporazum o tranzitu, jer ’Naftogasu‘ to odgovara iz više razloga. Prvo, rukovodstvo ’Naftogasa‘ prilično tesno sarađuje s američkim političkim elitama, a Amerikanci imaju korist od prekida tranzita — cene gasa u Evropi će porasti, stvoriće novi deo tržišta, a američki proizvođači tečnog prirodnog gasa će doći da ga zauzmu“, kaže za Sputnjik ruski analitičar Igor Juškov.

Pored toga, dodaje ekspert, i samom „Naftogasu“ visoke cene gasa u Evropi odgovaraju, zato što će koristiti samo 30 odsto gasa od planiranog.

„Staviće visoke cene, kao u Evropi, za sav gas koji budu prodavali na domaćem tržištu. Ispada da su dve trećine prodaje sa superprofitom“, objašnjava ekspert.

Sudbina gasnog sporazuma i dalje neizvesna

Prema njegovim rečima, upravo zato „Naftogas“ pokušava da pogorša situaciju oko tranzitnog sporazuma.

„Štaviše, menadžment ’Naftogasa‘ imenovale su stare političke elite, to nije uradio novi predsednik Vladimir Zelenski. Dakle, što je lošije stanje na domaćem tržištu, to je bolje za njih, jer će moći da kažu: ’Pogledajte šta je Zelenski uradio i dokle je doveo zemlju!‘. Stoga, bez obzira na to šta će Rusija predložiti, čak i da daje gas besplatno, ’Naftogas‘ će to odbiti i pronalaziće neke izgovore za to“, zaključio je stručnjak.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSkladišta gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini
Putin nudi Ukrajini popust za gas, Ukrajina neće — profitira Amerika - Sputnik Srbija
Skladišta gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini

Gasni sporazum između Moskve i Kijeva o tranzitu ruskog gasa kroz teritoriju Ukrajine ističe krajem godine, a o njegovoj sudbini se i dalje pregovara. Moskva nudi novi ugovor ukoliko obe kompanije odustanu od svojih potraživanja i prekid sudskih sporova između „Gasproma“ i „Naftogasa“, a takođe i direktnu kupovinu gasa po sniženim cenama. „Naftogas“ zasad nema nameru da odustane od sudskih sporova i svojih potraživanja.

Putin je upozorio na to da postoji rizik da tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine može biti obustavljen, a da hrpom tužbi ukrajinski „Naftogas“ samo komplikuje pregovore.

„Ta izjava predsednika proističe iz činjenice da Ukrajina sprovodi krajnje destruktivnu, neprijateljsku, agresivnu politiku prema Rusiji više od pet godina, a unutrašnja situacija u Ukrajini čini tu zemlju nepouzdanim partnerom i tranziterom u perspektivi. Znamo da je tranzit ruskog gasa preko Ukrajine povremeno bio ugrožen. Danas sigurno znamo da će ’Severni tok 2‘ biti završen, a da će se ukrajinski gasnotransportni sistem pretvoriti u otpadni metal. I šta god evropski partneri Kijeva govorili, oni takođe razumeju ovaj rizik vezan za Ukrajinu, a za Evropu nije važno hoće li gas proći kroz njenu teritoriju. Takva situacija je ozbiljan izazov za Ukrajinu, ali ona to zaslužuje. Ono što rade je suprotno zdravom razumu“, kaže ruski ekspert Vladislav Ganžara.

Eksperti su saglasni da će korist od prekida tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu korist imati, pre svega, SAD. Oduzimajući Ukrajini „gasovod“ Vašington će povećati rizik za evropske zemlje, kojima generalno odgovara da se zadrži ukrajinska ruta kao jedan od pravaca.

Moskva ne razmatra potpuno isključivanje ukrajinskog sistema, već gleda na to kao na alternativnu rutu, ali je spremna na svaki scenario.

U svakom slučaju, postojanje ukrajinske rute je dobro i za Evropu i za Rusiju kao osiguranje. Evropi je važno stabilno snabdevanje gasom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala