Pomoćnik Zelenskog: Proces povratka zadržanih vojnih brodova u Ukrajinu pri kraju

© Press-služba pograničnogo upravleniя FSB RF po Respublike Krыm / Uđi u bazu fotografijaZaplenjeni ukrajinski brodovi u Kerčkom moreuzu
Zaplenjeni ukrajinski brodovi u Kerčkom moreuzu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomoćnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Andrej Jermak izjavio je da je u završnoj fazi proces predavanja tri broda Ukrajini, koje je Rusija zadržala u novembru prošle godine tokom incidenta u Kerčkom moreuzu.

Ranije je šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko izjavio da je ukrajinska vojska spremna da dođe bilo gde kako bi preuzela dva mala oklopna artiljerijska broda ukrajinske mornarice „Berdjansk“ i „Nikopolj“, kao i patrolni brod „Jani Kapu“, koji su zadržani prošle godine u Kerčkom moreuzu zbog narušavanja ruske državne granice.

List „Komersant“ je ranije, pozivajući se na svoje izvore, preneo da Rusija i Ukrajina razmatraju vraćanje brodova zadržanih u Kerčkom moreuzu, kao i da se dogovaraju o datumu i mestu njihovog povratka. 

Tri ukrajinska vojna broda su 25. novembra prošle godine narušila granicu Rusije, ušavši u privremeno zatvorenu akvatoriju teritorijalnog mora Rusije i krenuli iz Crnog mora ka Kerčkom moreuzu. Oni su izvodili opasne manevre, odbijajući da ispune legalne zahteve ruskih vlasti. Brodovi su zadržani, a mornari koji su bili na njima su uhapšeni. Oni su 7. septembra vraćeni u Ukrajinu na osnovu dogovora o istovremenom oslobađanju zatvorenika između Kijeva i Moskve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala