Osveštana crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten, a koja je srušena tokom rata

© Srna / Bojan Rečević Crkva Svetih apostola Petra i Pavla
 Crkva Svetih apostola Petra i Pavla - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Slavoniji u Kućancima, rodnom selu počivšeg patrijarha Pavla, osveštana je obnovljena Crkva Svetih apostola Petra i Pavla.

Crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten, sagrađena je u 18. veku, a obnovljena je iz temelja nakon što je uništena u poslednjem ratu.

Uz patrijarha srpskog Irineja svečanosti je prisustvovalo 12 vladika, među kojima i vladika Makarije iz Jerusalimske patrijaršije.

Patrijarh Irinej je u obraćanju istakao da je ovo veliki dan za Slavoniju i sve narode ovog kraja, te poželeo da objekti, poput te crkve, nikada ne budu rušeni, kao što se desilo u poslednjem ratu.

„Hvala Bogu obnovismo hram i nadamo se da će se ta obnova, uz blagoslov Božiji, preneti na sve narode ovog područja. Želja je da ta zla vremena zauvek ostanu iza nas i da se ne ponove nigde nikada, jer svaki čovek je ikona Božija, bez obzira kojem narodu pripadao i koju boju kože imao“, rekao je Irinej, prenosi RTRS.

On je poručio se svi moraju vratiti Bogu da se zla vremena ne ponove, te naglasio da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio izuzetan čovek kog bi poželeli svi narodi i sve crkve.

© Srna / Bojan RečevićLiturgija u crkvi u kojoj je kršten patrijarh Pavle
Osveštana crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten, a koja je srušena tokom rata - Sputnik Srbija
Liturgija u crkvi u kojoj je kršten patrijarh Pavle

„Krasili su ga smirenost, skromnost i dobrota koju su svi osećali. Njegova skromnost je bila primer svima. O tome govori podatak da mi je kao svom đaku jednom prilikom dao svoju sobu, a on prespavao u štali. Njegove reči poput budimo ljudi, postale su danas poslovice. On je svugde sijao reč Božiju. On je za narod sveti patrijarh. Da je više takvih ljudi, drugačije bi bilo stanje u svetu i kod nas“, ocenio je patrijarh.

© Srna / Bojan RečevićNjegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je danas obnovljeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca, rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla
Osveštana crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten, a koja je srušena tokom rata - Sputnik Srbija
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je danas obnovljeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca, rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla

Obnova Crkve Svetih apostola Petra i Pavla počela je u avgustu 2010. godine, a plan je, kako navode u SPC, da se u patrijarhovom selu napravi i parohijski dom, kao i da na imanju gde je rođen bude muzej-zadužbina, te da ceo kompleks liči na Prizren, jer je patrijarh Pavle u gradu na Bistrici bio najduže, kao episkop raško-prizrenski.

Najvoljeniji srpski patrijarh, patrijarh Pavle preminuo je na jučerašnji dan pre deset godina.

Sahranjen je u Manastiru Rakovici, po sopstvenoj želji izraženoj u testamentu.

U Rakovici se nalazi i Gimnazija „Patrijarh Pavle“.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla juče je služena sveta arhijerejska liturgija u spomen na deset godina od upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, a u Slatini je održana svečana akademija povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej tom prilikom je istakao da je blaženopočivši patrijarh Pavle ostavio dubok trag u srpskom narodu i SPC.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala