„Novo otkriće Amerike“: Kako je sovjetska podmornica probila nepremostivu liniju odbrane SAD

© wikipedia/ U.S. NavySovjetska podmornica B59 nedaleko od obala Kube
Sovjetska podmornica B59 nedaleko od obala Kube  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika je godinama formirala moćne linije protivpodmorničke odbrane. Trebalo je da otkriju sve ruske podmornice koje se približe obalama SAD. Takav sistem za otkrivanje podmornica nalazio se na Tihom okeanu. Međutim, nepremostiva linija, u koju je uloženo desetine milijardi dolara, ipak se pokazala ranjivom.

Kontraadmiral Vladimir Dudko je otkrio detalje o jedinstvenom pohodu nuklearne podmornice K-492, koja je pod njegovom komandom 1982. godine uspela ono što do tada niko nije uspeo — neprimetno je prešla američku liniju protivpodmorničke odbrane na Tihom okeanu i približila se obalama Amerike.

„To je bilo još jedno otkriće Amerike za našu podmorničku flotu. Naše podmornice nisu imale mogućnost da neopaženo dođu do glavnih baza SAD, a taj pohod je otkrio potpuno nove mogućnosti“, kaže Dudko.

Štaviše, podmornica K-492, koja se nekoliko dana nalazila pored baze američke flote, nije bila primećena.

„Prvo, kada bi brodske grupe počele da nas traže, mi bismo uplovili u podvodne kanjone. Kao drugo, mi smo brzo menjali svoju poziciju. I treće, naravno, podmornicu smo pretvarali u potpuno bešuman objekat“, objašnjava Dudko.

„Hjuz glomar eksplorer“ - Sputnik Srbija
Tajna operacija: CIA zbog sovjetske podmornice skovala najveću hladnoratovsku prevaru

Prema njegovim rečima, posada je otkrila podmornicu koja je napuštala bazu, uslovno su je uništili, a zatim su nastavili da je prate.

„To je, pre svega, značilo da smo nosače aviona lišili zaštite. Pored toga, uništili smo jedinu podmornicu sa nuklearnim oružjem, odmah na izlazu iz baze. Time je diskreditovana celokupna ideja o novoj bazi podmornica. Morali su da donesu odluku — ili da premeste tu bazu, ili da stvaraju nove granice odbrane“, zaključio je kontraadmiral.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala