Više od 200.000 Čeha postavilo ultimatum premijeru /video/

© AP Photo / Petr David JosekProtest u Pragu
Protest u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 200.000 učesnika demonstracija u Pragu zatražilo je od češkog premijera, milijardera Andreja Babiša da do kraja ove godine reši problem sukoba interesa — ili da se reši svog holdinga „Agrofert“ i medija koji mu pripadaju, ili da podnese ostavku.

Demonstranti su obećali da će u protivnom biti organizovani masovni protesti širom zemlje.

„Ako premijer do 31. decembra ove godine ne reši svoj sukob interesa, spremni smo da od januara počnemo da održavamo mitinge širom zemlje, a oni će biti protestnog karaktera, biće masovni i preneće informacije o situaciji u Češkoj širom sveta“, rekao je lider pokreta „Milion momenata za demokratiju“ Mikulaš Minarž.

Na 30. godišnjicu Plišane revolucije, kojom je okončana komunistička vladavina u Češkoj, u parku Letna, mestu na kojem su se 1989. godine odvijale demonstracije koje su doprinele padu komunizma, okupili su se građani koji protestuju protiv premijera.

Uoči 30. godišnjice Plišane revolucije, događaja od 17. novembra 1989. godine kada je mirno promenjena vlast u Čehoslovačkoj, Sputnjik je intervjuisao bivšeg premijera Slovačke Jana Černogorskog. On se prisetio atmosfere iz 1989. godine i izneo svoje viđenje savremene situacije u Slovačkoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala