„Al Dahra“ pokreće novi projekat na kompleksu bivšeg PKB-a

© Foto : PKB_CorporationPKB - logo
PKB - logo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Al Dahra Srbija“, koja je prošle godine postala vlasnik PKB-a, planira izgradnju privredno-industrijskog kompleksa u Beogradu, piše „Politika“.

Reč je o 10 biogasnih postrojenja koja bi trebalo da budu izgrađena na teritoriji opštine Palilula, piše list.

Kako se navodi, plan je da jedno od postrojenja bude podignuto na zemljištu u okviru farme krava „Vrbovsko“, ali i dve nove farme koje „Al Dahra“ namerava da izgradi u okviru zemljišnog kompleksa bivšeg PKB-a između Glogonjskog rita i Kovilova.

Najavljeno je da će urbanistički projekat biti na javnom uvidu od 18. do 25. novembra.

Beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove najavio je na svom portalu javnu prezentaciju, piše „Politika“.

Ističe se da je reč o 10 nezavisnih biogasnih postrojenja od po 0,999 megavati u 10 faza.

Član Upravnog odbora Udruženja „Biogas“ i vlasnik elektrane u Botošu Branislav Pomoriški rekao je za „Politiku“ da je reč o dobroj investiciji, jer je biogas najbolji oblik obnovljivih izvora. Kaže da je i najskuplji, jer je cena izgradnje postrojenja na biogas, ako se koristi najbolja tehnologija, oko 2,8 miliona evra za jedan megavat.

Biogas je budućnost obnovljivih izvora energije u Srbiji, rekao je Pomoriški i naveo da sada u Srbiji na mreži ima oko 14 megavati i oko 12 postrojenja, što je malo ako se, recimo, uporedi s najrazvijenijom zemljom na tom planu, Nemačkom, koja ima više od 1.000 megavati na mreži.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala