Trampov advokat osumnjičen za učešće u gasnom biznisu s Ukrajinom

© AFP 2023 / Jonathan ErnstDonald Tramp i Rudi Đulijani
Donald Tramp i Rudi Đulijani  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Federalni tužioci u Njujorku istražuju da li je Rudolf Đulijani, advokat predsednika SAD Donalda Trampa, imao ličnu korist od energetskih projekata u Ukrajini, piše „Volstrit žurnal“, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Prema navodima lista, ove godine, tokom sastanaka sa zvaničnicima i predstavnicima energetskog sektora Ukrajine, ranije osuđeni Lav Parnas i Igor Fruman su promovisali novu kompaniju i planove za izgradnju gasovoda za transport američkog prirodnog gasa iz Poljske u Ukrajinu. Oni su tvrdili da je Trampova administracija podržala taj projekat.

Izvori navode da su tokom tih sastanaka Parnas i Fruman pokušavali i da obezbede saradnju u istrazi protiv bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena.

Jedan od izvora je naveo da su Parnas i Fruman ukrajinskim činovicima rekli da je Džulijani partner u projektu njihove kompanije „Global enerdži produsers“ za izgradnju gasovoda. Drugi izvor je naveo da su Parnas i Fruman Đulijanija videli kao potencijalnog investitora svoje kompanije.

Prema navodima lista, tužioci istražuju da li je Džulijani narušavao zakone o lobiranju tokom delatnosti u Ukrajini. Sam Đulijani negira da je imao veze sa kompanijom „Global enerdži produsers“.

„Nemam lični interes ni u kakvom biznisu u Ukrajini, uključujući taj biznis“, rekao je Džulijani.

Demokrate u Kongresu SAD ranije su pokrenule proces impičmenta Donalda Trampa, zbog sumnje da je zarad ličnih političkih ciljeva tražio od ukrajinskog rukovodstva da povede istragu protiv Hantera Bajdena, koji je radio u energetskoj kompaniji „Burizma“. Njegov otac, bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, pretenduje da bude kandidat Demokratske partije na predsedničkim izborima 2020. godine. Demokrate tvrde da je Đulijani u tim događajima imao jednu od ključnih uloga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala