Srbija nije trošila zajedničku imovinu SFRJ, Hrvatska skreće pažnju sa stvarnog problema

© AFP 2023Skupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Navodi da je Srbija odobravala trošenje ili trošila zajednička sredstva bivše SFRJ tokom devedestih godina prošlog veka, za šta je optužuje Hrvatska, nemaju uporište ni u dokazima, ni u logici, jer je Srbija u to vreme bila pod međunarodnim sankcijama i nije im imala pristup, piše „Politika“, pozivajući se na izvore iz Narodne banke Srbije (NBS).

Državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Andreja Metelko Zgombić izjavila je prekjuče, nakon petog sastanka Stalnog mešovitog komiteta u Zagrebu, tela za nadzor sprovođenja sukcesije bivše SFRJ, da je Srbija bila ta „koja je odobravala skidanje sredstava sa tih računa Narodne banke Jugoslavije u mešovitim bankama u inostranstvu“.

Kako su preneli hrvatski mediji, Hrvatska po tom osnovu od Srbije traži 148,5 miliona dolara.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović kaže za „Politiku“ da nisu istinite tvrdnje zvaničnog Zagreba u vezi s navodnim potraživanjima.

U NBS podsećaju da su „devedesetih godina prošlog veka, recimo u SAD, sva sredstva bila zamrznuta“.

NBS takođe podseća da je najveći broj mešovitih banaka u vreme i nakon zaključenja Sporazuma o sukcesiji otišao u stečaj ili likvidaciju i da će se namirenje vršiti iz raspoložive stečajne, odnosno likvidacione mase, o čemu je proces još u toku.

„Iako su spremni da dele raspoloživa sredstva, predstavnici Hrvatske ne pokazuju spremnost da učestvuju u podeli zaostalih dugova SFRJ“, navode u NBS.

U centralnoj banci ističu da je reč o pokušaju da se skrene pažnja sa pitanja nacionalizovane imovine srpskih kompanija u Hrvatskoj, koja daleko prevazilazi vrednost sredstava u mešovitim bankama.

Na tome će, kako prenosi „Politika“ stav NBS, Srbija posebno insistirati u budućem periodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala