Sirija će od Amerike zahtevati kompenzaciju zbog krađe nafte

© AFP 2023 / FABIO BUCCIARELLINaftna polja u Siriji
Naftna polja u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirija će tražiti od Ujedinjenih nacija da se razmotri pitanje krađe sirijske nafte, te će od SAD zahtevati kompenzaciju zbog toga, izjavio je predsednik Sirije Bašar el Asad.

Istovremeno, on je kritikovao Ujedinjene nacije da su se pretvorile u „poludržavu kojom upravljaju bande po principu ko je jači“.

„Poznato mi je, kao i mnogim drugim širom sveta, da UN zapravo ne postoje, budući da danas ne postoji međunarodno pravo. Živimo u svetu koji više liči na onaj do Drugog svetskog rata, nego na onaj posle njega. Mi možemo da se žalimo na šta god hoćemo, ali te žalbe završavaju na policama“, istakao je Asad.

Podsetimo, oko 90 odsto sirijske nafte nalazi se na istočnoj obali reke Eufrat, gde se ranije nalazilo uporište terorističke organizacije DAEŠ. Ta teritorija je danas pod kontrolom kurdskih odreda Sirijskih demokratskih snaga — saveznika SAD.

Predstavnik Pentagona Pet Hofman je rekao da sva zarada od sirijske nafte ide upravo Sirijskim demokratskim snagama, dok je ministar odbrane Mark Esper istakao da će Amerikanci braniti naftne bušotine i odgovoriti silom na bilo koji pokušaj njihovog zauzimanja.

Zvanični Damask ne priznaje autonomnu administraciju na severoistoku Sirije, kao i vojno krilo Sirijskih demokratskih snaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala