Pao dogovor o sastanku lidera „normandijske četvorke“

© AP Photo / Gerard JulienPredsednik Rusije Vladimir Putin rukuje se sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom na sastanku u tvrđavi Breganson
Predsednik Rusije Vladimir Putin rukuje se sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom na sastanku u tvrđavi Breganson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije sastaće se u „normandijskom formatu“ 9. decembra u Parizu, saopštila je agencija „Blumberg“, pozivajući se Jelisejsku palatu.

Sastanak je potvrdila i kancelarija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, a predstavnici nemačke Vlade su potvrdili da će nemačka kancelarka Angela Merkel učestvovati na samitu.

„Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je razgovarao telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Sastanak lidera Ukrajine, Nemačke, Francuske i Rusije u ’normandijskom formatu‘ biće održan 9. decembra“, navedeno je u saopštenju kancelarije Zelenskog na zvaničnom profilu na Fejsbuku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da je još rano govoriti o mogućnosti bilateralnog sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog i da je trenutno akcenat na pripremi za samit u „normandijskom formatu“.

Takozvani „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine.

Tada su, tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja savezničke vojske u Normandiji, lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu.

Od tada je održan niz telefonskih razgovora i sastanaka na najvišem nivou, kao i kontakata ministara inostranih poslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala