Proslava Dana CMO: Vi niste i nikada nećete ukaljati ni svoju ni zastavu UN

© Ministarstvo odbrane RSMinistar Vulin na proslavi CMO
Ministar Vulin na proslavi CMO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-major Petar Cvetković, sa članovima Kolegijuma, prisustvovali su svečanosti povodom 17. novembra — Dana Centra za mirovne operacije, koja je održana u kasarni „Banjica 2“.

Čestitajući praznik, ministar Vulin ukazao je na značaj učešća naše zemlje u mirovnim operacijama, ističući da smo snaženjem i jačanjem srpske države ponovo počeli da donosimo mir.

„Od momenta kada je predsednik Aleksandar Vučić, naš današnji vrhovni komandant, postao ministar odbrane, započelo je značajno veće ulaganje i povećavanje broja naših pripadnika, kao i broja misija u kojima učestvujemo. Na to smo ponosni, jer pokazuje koliko nam je zemlja ojačala, koliko nam je vojska moćnija, koliko smo i mi kao društvo bezbedniji i sigurniji“, naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, kada vam neko da da čuvate ili uspostavite mir u njegovoj zemlji, to nije poverenje u vašu tehniku, naoružanje i opremu, a ne čak ni u vašu obuku, to je poverenje u vas, vašu državu, vaš narod i vas kao ljude da nećete pogaziti reč i da ćete one koji su došli da od vas traže da preteknu, da prežive, da traju, da ih nećete izneveriti, zaboraviti, predati i napustiti.

„Zastava Ujedinjenih nacija koju nosite, nosi se uz zastavu Srbije, nosi se uz zastavu naroda čija drevna tradicija kaže da razoružani neprijatelj postaje gost, a onaj koji je u času nevolje zatražio da mu sačuvate glavu i čast, postaje deo vaše porodice i njegova bezbednost, njegov obraz, vredi koliko i vaš. Takva je tradicija vašeg naroda. Vi niste kao oni koji su prljali zastavu UN u Hrvatskoj, bežeći i sklanjajući se pred zločinačkom akcijom ’Olujom‘, puštajući da nam se pobija narod i nejač, dopuštajući da kroz vaše linije probiju oni od kojih ste morali da čuvate i srpsku decu. Vi niste i nećete ukaljati ni svoju ni zastavu UN, gde god da ste, kao oni koji su, čuvajući Srebrenicu, dopuštali da iz nje ispada Naser Orić, kolje i ubija po Podrinju, bez kazne, zaštićen, sačuvan“, poručio je ministar Vulin.

Prema rečima načelnika Centra za mirovne operacije pukovnika Milivoja Pajovića, današnji praznik je prilika za prisećanje slavnih imena i velikih dela prethodnih generacija, prve korake načinjene u pesku Sinaja pre 63 godine, ali i one koje su pod zastavom UN položili svoj život za bolji i mirniji svet. Osvrnuvši se na značaj učešća naših pripadnika u mirovnim operacijama u prethodnih šest decenija, pukovnik Pajović je istakao da je kroz 22 rotacije prošlo ukupno 14.265 angažovanih lica. Jugoslavija je dala oko 22 odsto snaga na Sinaju, čineći najbrojniji i najopremljeniji deo međunarodnih mirovnih snaga.

Ministar odbrane dodelio je i 71 vojnu spomen-medalju za učešće u mirovnim operacijama, koje je na današnjoj svečanosti uručio odlikovanim mirovnjacima.

Gosti na današnjoj svečanosti bili su i šef Odeljenja za spoljne poslove Vojnog štaba Evropske unije, pukovnik Bernard Marki, koji je, govoreći o izazovima učešća u mirovnim operacijama, istakao da je imao priliku da sarađuje sa srpskim mirovnjacima i lično se uveri u njihovu izuzetnost.

Direktorka Kancelarije UN u Srbiji Simona Mirela Mikulesku čestitala je na dosadašnjem izuzetnom radu Centra.

Širom sveta, praznik obeležava i 280 srpskih mirovnjaka koji su trenutno angažovani u devet misija UN i EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala