Bugarski poslanik: Prijateljstvo Rusije i Srbije je pretnja bezbednosti na Balkanu

© Min.Odbrane Ruski i srpski vojnik Ruski i srpski vojnici na vežbi "BARS 2017"
 Ruski i srpski vojnik Ruski i srpski vojnici na vežbi BARS 2017  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija na Balkanu odavno vodi ciljani hibridni rat, saopšteno je iz bugarskog Atlantskog saveta tokom diskusije o evroatlantskoj ekspanziji i integraciji Zapadnog Balkana.

Prema rečima evropskog poslanika Aleksandra Jordanova, odluka predsednika Francuske Emanuela Makrona i drugih evropskih lidera da blokiraju poziv Severne Makedonije na pregovore o pristupanju u EU, „otvara vrata Balkana za ruske imperijalističke interese“.

Političar je ponovo podsetio na rusko oružje na vojnim vežbama u Srbiji.

„U tom kontekstu, ponovo se postavlja pitanje bezbednosti regiona, posebno ako se uzme u obzir činjenica da Srbija, uprkos tvrdnjama da želi da održava dobre odnose s NATO-om, stalno održava zajedničke vojne vežbe s Rusijom, a pritom koristi oružje koje može da uništi ciljeve na teritoriji Evropske unije“, konstatovao je Jordanov.

On je dodao da prijateljstvo Srbije i Rusije kod granica zemalja NATO-a izaziva veliku zabrinutost.

Bugarski poslanik je istakao da je u više navrata govorio o neophodnosti da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže Evropskoj uniji.

„Ako zemlje Zapadnog Balkana ostanu izvan EU, treba imati u vidu da tamo gde nema Unije, odmah zauzima mesto Rusija. To je geopolitička istina, koja je dokazana kroz istoriju“, zaključio je Jordanov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala