Pompeo „objasnio“ zašto su SAD priznale Golansku visoravan, ali ne i Krim

© AP Photo / Mary AltafferAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo objasnio je da su nepriznavanje Krima kao ruske oblasti i priznavanje Golanske visoravni kao izraelske teritorije uslovljeni različitim „praktičnim okolnostima“.

Tokom nastupa u Hjustonu Pompea su pitali u kakvom je odnosu to što američka administracija podržava izraelsku aneksiju Golanske visoravni i to što istovremeno osuđuje pripajanje Krima Rusiji.

„Prosto smo priznali realnost na kopnu i istoriju koja je postojala na tom konkretnom mestu“, rekao je Pompeo, ne misleći na Krim, nego na Golansku visoravan.

Prema njegovim rečima, „situacija je, očigledno, drugačija“, o čemu je američka administracija „potpuno jasno govorila kada je doneta odluka o priznavanju Golanske visoravni“.

Stalni predstavnik Sirije u UN i šef delegacije vlade Sirije Bašar el Džafari na Međunarodnom sastanku o Siriji u astanskom formatu u Sočiju - Sputnik Srbija
Sirijski predlog Americi: A da vi date Južnu Karolinu Izraelu?

Pompeo je dodao da u svetu ima mnogo „spornih mesta“ i da „svako ima svoje praktične okolnosti“. On nije precizirao o kakvim je okolnostima reč u slučaju Krima i u slučaju Golanske visoravni.

„Postoje međunarodne norme i pojmovi, postoje praktične okolnosti koje im protivreče i tamo gde te norme dominiraju mi moramo da ih priznamo“, objasnio je državni sekretar i dodao da upravo u skladu sa tom logikom SAD vide razliku između Krima i Golanske visoravni.

Predsednik SAD Donald Tramp je u aprilu 2019. godine potpisao Deklaraciju o priznavanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni. To je jedna od spornih odluka Trampove administracije u sferi rešavanja palestinsko-izraelske krize.

Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je oduzeo i okupirao Golansku visoravan od Sirije, a 1981. godine je jednostrano anektirao tu teritoriju.

Pripadnost tog planinskog platoa glavni je predmet izraelsko-sirijskog konflikta, a pokušaji da se on reši traju još od vremena pre početka građanskog rata u Siriji. Ujedinjene nacije tu teritoriju smatraju okupiranom.

Krim je postao ruski region nakon referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem je 96,77 odsto žitelja poluostrva i 95,6 odsto žitelja Sevastopolja glasalo za ujedinjenje sa Rusijom. Referendum je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala