Makron: Kijev ispunio sve uslove za „normandijski samit“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim da je Kijev ispunio sve uslove za sastanak u „normandijskom formatu“, saopštila je pres-služba ukrajinskog šefa države.

„Predsednik Francuske je naglasio da je Ukrajina ispunila sve neophodne uslove za to da bude održan samit u ’normandijskom formatu‘. Na osnovu toga, sve strane su usaglasile datum njegovog održavanja — 9. decembar u Parizu“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su lideri Ukrajine i Francuske usaglasili pripremu veoma sadržajnog sastanka na najvišem nivou.

Zelenski je obavestio Makrona o sadašnjem stanju bezbednosti u Donbasu.

„Strane su, takođe, razgovarale o ekonomskoj saradnji dveju zemalja i dogovorile se da nastave bilateralni dijalog tokom zvanične posete francuskog predsednika Ukrajini“, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski  - Sputnik Srbija
Zelenski: Za sada ništa od sastanka sa Putinom — svi su protiv

Ranije je iz Jelisejske palate saopšteno da će sastanak lidera „normandijske četvorke“ (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka) o rešavanju krize u Donbasu biti održan u Parizu 9. decembra.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da je još rano govoriti o mogućnosti bilateralnog sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog i da je trenutno akcenat na pripremi za samit u „normandijskom formatu“.

Takozvani „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine.

Tada su, tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja savezničke vojske u Normandiji, lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu.

Od tada je održan niz telefonskih razgovora i sastanaka na najvišem nivou, kao i kontakata ministara inostranih poslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala