Litvanija pomilovala dvojicu Rusa optuženih za špijunažu

© Sputnik / Kiril Kalinikov / Uđi u bazu fotografijaHapšenje
Hapšenje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Litvanije Gitanis Nauseda pomilovao je dvojicu ruskih državljanina Nikolaja Filipčenka i Sergeja Moisejenka, koji su u toj zemlji optuženi za špijunažu, saopštila je administracija litvanskog lidera.

Kako se precizira, predsednik Litvanije pomilovao je dvojicu Rusa u skladu sa preporukama komisije koja je zadužena za pomilovanja u toj zemlji.

Hapšenje i presude

Mediji podsećaju da je Filipčenko u Litvaniji uhapšen tokom tranzita, kada je pokušavao da iz Kalinjingrada pređe u Belorusiju, a prema navodima iz optužnice, on je bio pripadnik organizovane grupe koja je pokušavala da zavrbuje litvanske državljane da špijuniraju za tu grupu.

On je u avgustu 2017. godine osuđen na 10 godina zatvora.

Sa druge strane, Moisejenko je uhapšen još 2014. godine, jer je, kako tvrde litvanske vlasti, uz pomoć jednog državljanina te zemlje prikupljao tajne informacije o situaciji unutar redova litvanske vojske za potrebe ruske obaveštajne službe.

Pored toga, Moisejenko je uz pomoć tog litvanskog državljanina pratio i kretanja NATO avijacije, kao i organizaciju vojnih vežbi unutar Alijanse.

Moisejenko je nakon hapšenja osuđen na 10 i po godina zatvora, dok je litvanski državljanin osuđen na pet godina zatvora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala