Koji su zaključci drugog međustranačkog dijaloga

© Tanjug / RADE PRELICTanja Fajon, izvestilac EP za Srbiju
Tanja Fajon, izvestilac EP za Srbiju  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Na drugom međustranačkom dijalogu u Skupštine Srbije o unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora, koji je završen večeras, uz posredovanje EP, procenjeno je šta je ostvareno od oktobarskog prvog međustranačkog dijaloga i apelovano je da se donesu dodatne konkretne inicijative za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

Fasilitatori Evropskog parlamenta istakli su važnost napretka u primeni preporuka iz izveštaja Evropske komisije i OEBS-a, kako bi se regulisali svi bitni aspekti, rešili nedostaci i propusti u izbornom okviru, uključujući kroz puni parlamentarni nadzor, navodi se u zaključcima koje su saopštili fasilitatori Edvard Kukan i Knut Flekenštajn, uz prisustvo Vladimira Bličika, izvestioca Odbora za spoljne poslove EP za Srbiju, Tanje Fajon, šefa delegacije zadužene za odnose sa Srbijom i Maje Gojković, predsednice Skupštine Srbije.

Fasilitatori su se zahvalili svim akterima na aktivnom učešću u dijalogu, kao i onima koje su neformalno konsultovali.

Na pola puta od tri predviđene runde dijaloga, postoji jasan osećaj hitnosti preduzimanja značajnih koraka za rešavanje ključnih pitanja, kako bi se ostvario stvarni napredak u unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora, pre svega u medijskom okruženju, tačnije u pogledu uloge REM-a, kaže se u zaključcima prosleđenim iz Skupštine Srbije.

Fasilitatori su naglasili, navodi se, da je takav značajan i konkretan napredak neophodan za održavanje treće runde dijaloga, zakazane za 12. i 13. decembar.

Ističe se da je Vlada obezbedila ažurne informacije o učinjenom napretku po pitanju obuke službenika zaduženih za vođenje i ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska i ažuriranje novog internet sajta za informisanje građana o biračkom spisku.

Tokom dijaloga je, stoji u zaključcima, konstatovano organizovanje Otvorenog sastanka u Narodnoj skupštini o ulozi i radu REM-a i apelovano je na sve relevantne aktere, posebno na REM, da hitno nastave sa aktivnostima u cilju rešavanja nedostataka u medijskom okruženju i da deluju u skladu sa novim inicijativama što je pre moguće.

„Važnost da svi članovi REM budu imenovani i garantovanje pravednog pristupa i izveštavanja javnih medijskih servisa smatrana je prioritetom“, kaže se u saopštenju.

Ovo bi trebalo, navodi se, da se obezbedi imenovanjem „3+1“ novih predstavnika u REM-u, usvajanjem novog propisa zasnovanog na najboljoj evropskoj praksi za javne servise, kako bi se obezbedio pravedan pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje, kao i uspostavljanjem Nadzornog odbora u Narodnoj skupštini, koji bi pratio sprovođenje svih obaveza u vezi sa izborima.

Na dijalogu se takođe razmatrao napredak u vezi sa ispunjavanjem obaveza preuzetih tokom prve runde međustranačkog dijaloga. Iako su pozdravljena postignuća i napredak u toku, tokom međustranačkog dijaloga je naglašeno da većina obaveza i dalje nije ispunjena ili je delimično ispunjena, stoji u zaključcima.

Kao rezultat toga, „Tabela ispunjavanja obaveza“, izrađena kao rezultat prethodnog međustranačkog dijaloga, je ažurirana i priložena zaključcima.

Sve uključene državne institucije trebale bi ubrzano da sprovedu sve obaveze, istovremeno obezbeđujući standarde i preporuke kako je navedeno u izveštajima Evropske komisije i ODHIR-a, stoji u zaključcima.

Pored toga, navodi se, u dijalogu su pozvane sve parlamentarne grupe da budu konstruktivne u pružanju podrške usvajanju izmena i dopuna izbornog zakonodavstva i u duhu najboljih međunarodnih praksi (izbegavanja velikih promena uoči dana održavanja izbora).

Uzimajući u obzir sveukupni nivo ispunjenja predloženih mera, kaže se u saopštenju, potrebno je preduzeti dalje korake pre sledećeg međustranačkog dijaloga sredinom decembra, kako bi učesnici bili sigurni da je učinjeno sve što je moguće da se unaprede uslovi za održavanje izbora.

„Predviđena je druga faza dijaloga nakon parlamentarnih izbora 2020. godine i usredsrediće se na dugoročni cilj unapređenja međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini, razmatranjem pitanja kao što su reforma Poslovnika o radu i dalja revizija celokupnog izbornog okvira“, stoji u saopštenim zaključcima.

Priložena je i tabela ispunjavanja obaveza sa prvog i drugog međustranačkog dijaloga.

Kao ostvarene obaveze navedene su mere kojima se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave daje nadležnost da nadgleda primenu propisa koji se odnose na Jedinstveni birački spisak (JBS), kao i obuka službenika uključenih u održavanje i ažuriranje JBS i unapređenje njihovih kapaciteta za rad na novom internet sajtu za informisanje građana o biračkom spisku.

Ostvareno je i da se omogući pristup izvodima iz biračkog spiska nakon glasanja, na zahtev građana, kao i plan Narodne skupstine da organizuje otvoren sastanak/javno slušanje sa svim zainteresovanim stranama na temu uloge i rada REM-a.

U tabeli se kao delimično ostvareno navode — zabrana da državni zvaničnici koriste javna sredstva u svrhe političke kampanje i adekvatne sankcije za sve zloupotrebe, preporuka da RIK sprovede sve neophodne obuke u pripremi i sprovođenju izbora, uključujući i za članove biračkih odbora, kao i javna inspekcija aktivnosti biračkih odbora i njihova evidencija.

Delimično je ostvareno regulisanje pitanja međunarodnih i domaćih posmatrača, i izmene i dopune tri zakona, i to o Agenciji za borbu protiv korupcije, o finansiranju političkih aktivnosti i o javnim preduzećima.

Kao delimično ostvareno navodi se i da treba pojasniti pravila o političkom marketingu unutar postojećeg zakonodavstva, kako bi se obezbedio ravnopravan pristup, tretman i transparentnost, zatim planirati da se obezbedi sveobuhvatna obuka svih službenika uključenih u sprovođenje izbora i sveobuhvatna javna kampanja za bolju informisanost birača, kao i unapređenje tačnosti biračkog spiska.

U tabeli su kao obaveze koje nisu ostvarene navedene i — uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, kao i imenovanja za upražnjena mesta u REM-u i pojašnjenje procedure za imenovanje i razrešenje članova REM, navedeno je u saopštenju sa Tabelom ispunjavanja obaveza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala