Bela kuća obelodanila sadržaj još jednog razgovora Trampa i Zelenskog

© AP Photo / Alex BrandonBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bela kuća je objavila memorandum s prepričanim sadržajem telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, održanog u aprilu.

Predsednik Donald Tramp nije se osvrtao na politička pitanja, nego je čestitao Zelenskom na izbornoj pobedi i razgovarao s njim o mogućnosti da dođe na inauguraciju. Predsednik SAD je, takođe, pozvao ukrajinskog kolegu da poseti Belu kuću, sledi iz memoranduma.

„Imaćemo o mnogo čemu da razgovaramo, ali mi smo uvek s vama“, rekao je Tramp Zelenskom.

Američki predsednik je pobedu svog ukrajinskog kolege na izborima uporedio sa sopstvenom pobedom, sledi iz memoranduma.

„Mislim da ćete se odlično snaći. Imam mnogo prijatelja u Ukrajini, koji Vas znaju i kojima se dopadate. Oni su, čini mi se, iskreno, očekivali da ćete pobediti. Mislim da sam na neki način i ja učinio nešto slično“, naveo je Tramp.

Zelenski je Trampu rekao da zna koliko je zauzet poslom, ali da bi bilo veoma lepo ako bi mogao da dođe na njegovo polaganje predsedničke zakletve. Američki predsednik mu je obećao da će razmisliti o tome, kao i da će poslati makar jednog ili nekoliko svojih visokorangiranih predstavnika na inauguraciju.

U dokumentu se navodi da to nije doslovno prepričan razgovor, nego da je reč o „beleškama i sećanjima“ zaposlenih iz Saveta za nacionalnu bezbednost, odnosno da je to memorandum, a ne precizan transkript razgovora.

Tramp i Zelenski su razgovarali 21. aprila. Prema nekim navodima, američki predsednik je s ukrajinskim kolegom razgovarao iz svog aviona „Er fors van“.

Telefonski razgovor ukrajinskog i američkog predsednika, održan u julu, našao se u središtu skandala, koji je doveo do toga da američke demokrate u Kongresu pokrenu proceduru impičmenta Trampa.

Demokrate tvrde da je Tramp vršio pritisak na predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, zahtevajući, zarad sopstvenih političkih ciljeva, istragu protiv Džoa Bajdena. Bivši potpredsednik SAD je izdejstvovao da bude smenjen glavni tužilac Ukrajine Viktor Šokin. On je do smenjivanja vodio slučaj protiv kompanije „Burizma“, u čijem je savetu direktora radio Bajdenov sin Hanter.

Tramp je objavio transkript razgovora sa Zelenskim, iz kog sledi da je zaista tražio od predsednika Ukrajine da prouči Bajdenov slučaj. Tramp je saopštio da nije učinio ništa protivzakonito i da je samo ispunjavao svoju dužnost da se bori protiv korupcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala