Asad: Rusija nema alternativu — mora da bude velika sila

© AFP 2023 / Handout/SANAPredsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da je cilj ruskog vojnog prisustva u njegovoj zemlji usmeren ka očuvanju balansa u svetu, kao i da Rusija nema izbora nego da bude velika sila.

„Rusija nema alternativu, ona mora da igra ulogu velike sile ili da se ograniči na ulogu posrednika. Ta druga opcija nije u interesu sveta. Iz toga sleduje da je prisustvo Rusije u Siriji usmereno, pre svega, na očuvanje balansa u svetu, jer današnji svet ne živi po principu potčinjavanja“, istakao je on.

Upitan zašto Rusija pomaže Siriji, Asad je odgovorio da je prvenstveni razlog za to borba protiv terorizma, budući da pojedine zemlje podržavaju terorizam, dok Rusija mora da brani sopstvene interese.

Istakao je i da terorizam ne poznaje za granice, da je on danas prisutan u Siriji, a da sutra može biti prisutan i u najudaljenijoj tački Azije, baš kao i u Evropi, samim tim i u Rusiji.

Asad o Kurdima

Asad se u intervjuu za televiziju „Rusija 24“ osvrnuo i na pitanje Kurda na severu Sirije rekavši da Damask vodi pregovore sa svim kurdskim grupacijama, uključujući i sa onima koje imaju podršku SAD.

On je optužio Amerikance da su podržali Kurde kako bi ih odvojili od drugih grupacija u Siriji.

„Nakon povratka sirijske vojske na severoistok Sirije pokušavamo da ubedimo Kurde da će se stabilnost uspostaviti onog trenutka kada svi budu poštovali Ustav Sirije, jer je upravo taj dokument dokaz da se poštuje volja naroda. Kada sirijska vojska uspostavi punu kontrolu, počeće da rade i sve sirijske državne institucije“, dodao je Asad.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala