Rusofobi pronašli ruku Moskve i u Boliviji

© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsProtesti u Boliviji
Protesti u Boliviji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optužbe na račun Rusije da je umešana u predsedničke izbore u Boliviji neosnovane su i nedokazane, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

U bolivijskim medijima se 24. oktobra pojavio članak — španska obrada „takozvanog novinarskog istraživanja portala ’Projekat‘“, u kome se tvrdi da je „Rosatom“ poslao u Boliviju političke tehnologe kako bi osigurali pobedu Eva Moralesa i na taj način zaštitili svoje komercijalne interese.

Iz ruskog Ministarstva su istakli da je glavni izvor informacije sajt rusofobične orijentacije, koji pripada kompaniji „Projekat“. Kompanija je registrovana u Pribaltiku, a finansira se iz inostranstva. Njen osnivač je bivši glavni urednik TV kanala „Dožd“, sajtova RBK i „Forbs“ Roman Badanin, koji se školovao na Univerzitetu Stanford, gde je dobijao stipendiju „Džon Najt“.

„Otvoreni antiruski karakter članka ’Projekta‘, korišćenje standardnih klišea zapadne propagande, očigledno, imaju nameru da opravdaju sredstva koja je Vašington potrošio za školovanje Badanina“, navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju diplomata, očigledno je da su optužbe na račun Rusije neosnovane.

„Insinuacije o ’ruskom mešanju u izbore‘ predstavljaju propagandni kliše rusofobskih medija, za koji nema dokaza. Ali ako se kod nekoga pojave stvarne činjenice o kršenju bolivijskog zakona, spremni smo da ih razmotrimo u okviru postojećih bilateralnih mehanizama pravne pomoći“, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo je skrenulo pažnju i na činjenicu da se tema „umešanosti Rusije“ pojavila u bolivijskim medijima odmah nakon što je postalo jasno da će Morales pobediti na izborima.

Opoziciona senatorka Žanin Anjes u Boliviji - Sputnik Srbija
„Najpokvareniji udarac u istoriji“: Bolivija dobila privremenu predsednicu

„Uprkos tome što opozicija nije iskoristila te optužbe kao instrument za širenje talasa nasilja u zemlji, ona je pripremila podlogu za porast protestnog raspoloženja“, zaključili su iz Ministarstva.

Izbori za predsednika Bolivije održani su 20. oktobra. Pobedio je Evo Morales, koji se u tom momentu nalazio na dužnosti predsednika zemlje. Međutim, njegov glavni protivnik Karlos Mesa nije priznao rezultate glasanja, a u zemlji su izbili neredi.

Krajem prošle nedelje vojska je pozvala Moralesa da napusti dužnost, nakon čega je on podneo ostavku. Morales je napustio Boliviju i otputovao u Meksiko.

Opoziciona senatorka Žanin Anjes privremeno je preuzela nadležnost predsednika Bolivije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala