„Huavej“ otkrio da ima veliku prepreku da razvije novi „Android“

© AFP 2023 / FRED DUFOURHuavej
Huavej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Huavej“ je najavila da će uskoro predstaviti zamenu za operativni sistem „Android“, ali su iz kineskog diva priznali da imaju problem.

Iako je kineski tehnološki gigant stavljen na crnu listu koja ga sprečava da posluje sa američkim kompanijama, „Huavej“ i dalje napreduje. Prihodi kompanije u trećem kvartalu porasli su za 24,4 odsto u odnosu na 2018. godinu, a prodaja telefona je skočila.

Kevin Ho, predsednik odeljenja za pametne telefone kompanije „Huavej“, rekao je da je tehnologija potrebna za pokretanje mobilnog operativnog sistema „Harmoni“ spremna, ali da joj nedostaje ekosistem, prenosi „Tehnod“. Govoreći na „Kranč Šendžen 2019“ Ho je navodno rekao da kompanija sarađuje sa programerima softvera jer treba da usavrši svoj operativni sistem tako što će napraviti aplikacije za njega.

Od „Harmonija“, koji je predstavljen ovog avgusta, očekuje se da će postati alternativa „Guglovom“ sistemu „Android“, koji je „Huavej“ koristio pre nego što je stavljen na američku crnu listu, zbog čega je drugom najvećem svetskom proizvođaču mobilnih telefona zabranjeno da koristi usluge i sarađuje sa američkim kompanijama.

Vinsent Pang, stariji potpredsednik „Huaveja“, izjavio je da će kompanija u narednih sedam do devet meseci odlučiti da li će ići napred uvodeći operativni sistem „Harmoni“ na svoje telefone. U oktobru je „Fajnenšel tajms“ objavio, pozivajući se na neimenovane zvaničnike „Huaveja“, da bi moglo proći i godinu dana pre nego što kompanija razvije alternativu „Guglovim“ uslugama.

Zbog privremene zabrane, potrošači koji koriste starije modele i dalje mogu da koriste „Guglove“ aplikacije na svojim uređajima, ali „Huavejev“ najnoviji vodeći model „Mejt 30“ ne sadrži nijednu „Guglovu“ uslugu.

„Huavej“ je pozicionirao „Harmoni“ kao platformu „sve u jednom“, koja će programerima softvera omogućiti da naprave jednu aplikaciju koja će se pokretati na svim uređajima te kompanije. Kevin Ho je rekao da u ovom trenutku kineski gigant ne planira da pusti u prodaju buduće uređaje koji rade na operativnom sistemu „Harmoni“, koji je trenutno predstavljen samo na modelima — „vižn“, „honor vižn“ i „honor vižn pro“.

Američka zabrana nametnuta „Huaveju“ deo je oštrog trgovinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine, pri čemu su obe strane nametnule višemilionske tarife jedna drugoj.

Trgovinski spor zatresao je tržišta širom sveta i uticao na globalnu ekonomiju. Predsednik Tramp nazvao je kineskog tehnološkog titana pretnjom po nacionalnu bezbednost SAD tvrdeći da koristi svoje uređaje za špijuniranje kupaca na zahtev kineskih vlasti.

Peking i „Huavej“ negirali su te optužbe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala