Evropska komisija priprema „non pejper“: Crna Gora blokirana u procesu EU integracija?

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Crne Gore i EU
Zastave Crne Gore i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brisel, kako saznaju crnogorski mediji, ovih dana radi na nacrtu dokumenta Evropske komisije o napretku Crne Gore iz oblasti vladavine prava, koji se odnosi na poglavlja 23 i 24, poznatom kao „non pejper“. Pojavu ovog dokumenta analitičari već tumače kao signal da je Crna Gora nadalje blokirana u procesu EU integracija.

O dokumentu su juče raspravljali ambasadori zemalja članica Evropske unije, i u njemu EU posebno problematizuje stanje u sudstvu i tužilaštvu Crne Gore, gdje se navodi da treći mandat predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice izaziva zabrinutost zbog tumačenja Ustava i Sudskog savjeta, koji je Medenici omogućio treći mandat, iako su samo dva, po Ustavu, dozvoljena.

Zastave Crne Gore i EU u Podgorici - Sputnik Srbija
Ulazak Crne Gore u EU moguć samo zbog straha od „treće sile“

U nacrtu se takođe navodi i da nije uspio konkurs za izbor Vrhovnog državnog tužioca i da je Tužilački savjet imenovao sadašnjeg, Ivicu Stankovića, za vršioca dužnosti.

Problematizuje se i to što je Vlada u više navrata dijelila stanove i kredite nosiocima sudijske i tužilačke funkcije.

„Činjenica da je određeni broj sudija i tužilaca, uključujući i one na višim pozicijama, dobio stanove ili kredite pod povoljnim uslovima, pokrenula je niz pitanja.“, stoji u dokumentu Bisela, a prenose crnogorski mediji.

EU navodi i da na polju slobode govora ostaje zabrinutost za medijske slobode u Crnoj Gori.

„I dalje izostaje napredak u nedavnim i starijim slučajevima ozbiljnih napada na novinare, kada je u pitanju identifikacija počinilaca i nalogodavaca napada“, navodi se, između stalog, u „non pejper“ dokumentu Evropske komisije, koji uskoro treba da bude dostavljen Crnoj Gori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala