Euleks obučava kosovsku policiju za predmete ratnih zločina

© AP Photo / ZvekiEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Euleks je održao niz kurseva obuke za jedinicu kosovske policije za istragu o ratnim zločinima čiji je cilj da se toj jedinici pomogne u razvoju modernog sistema za upravljanje predmetima i unapređenju njenih kapaciteta za pripremu predmeta, upravljanje predmetima i analizu predmeta ratnih zločina, saopšteno je iz Euleksa.

„Potpuno svesni činjenice da su mnogi predmeti o ratnim zločinima veoma složeni i povezani sa drugim predmetima o ratnim zločinima, Euleks aktivno podržava kosovsku policiju u uspostavljanju njihove sopstvene baze podataka i u najboljem iskorišćavanju takvih alata za predmete o ratnim zločinima“, kaže organizator obuke Roland Burgštajner, koji nadgleda predmete o ratnim zločinima iz jedinice Euleksa.

Baza podataka, koju je kosovska policija razvila uz pomoć Euleksa, omogućiće obučenim istražiteljima ratnih zločina da organizuju velike količine podataka, efikasno upravljaju složenim predmetima o ratnim zločinima i pripreme ih za procesuiranje.

Direktor Uprave za teške zločine i istrage, major Fadilj Gaši zahvalio je Euleksu na kontinuiranoj podršci i saradnji i pozdravio programe obuke u upravljanju predmetima o ratnim zločinima.

U decembru 2018. godine, kao rezultat rekonfigurisanog mandata Euleksa, Misija je policijske spise predmeta o ratnim zločinima predala kosovskim organima, preneo je Tanjug.

Danas predstavnici Euleksa vrše sistemsko nadgledanje na nivou kosovske policije, sa fokusom na tematske oblasti kao što su zločini po međunarodnom pravu, rodno zasnovano nasilje i zločini iz mržnje i pružaju ekspertizu i savete u vezi sa tim pitanjima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala