Erdogan: Amerika ne može da traži od nas da odustanemo od S-400

© AP Photo / Zsolt SzigetvaryRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska smatra da je zahtev Amerike da Ankara odustane od ruskih sistema PVO S-400 — narušavanje njenih suverenih prava, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nakon pregovora sa svojim američkim kolegom Donaldom Trampom u Vašingtonu, prenosi NTV.

„Smatramo da nije ispravan zahtev da potpuno odustanemo od S-400. Ne treba u potpunosti odustati od S-400 i preći na (američke sisteme) ’Patriot‘. Rekli smo da možemo kupiti ’Patriot‘, ali ne možemo da odustanemo od S-400. To je naše suvereno pravo, na osnovu čega Amerika pravi svoje račune“, rekao je Erdogan za vreme leta iz Vašingtona u Tursku.

On je dodao da je njegova poseta SAD u celini bila pozitivna, kao i da je neophodan dijalog za prevazilaženje postojećih nesuglasica.

„Želimo da dođemo do pozitivnog rezultata kada je reč o (isporukama američkih lovaca) F-35, ali sam ovog puta video da je Trampov pristup ovoj temi mnogo pozitivniji i konstruktivniji“, dodao je turski lider.

Ugovor o isporuci protivraketnog sistema S-400 „Trijumf“ Turskoj, „Rosoboroneksport“ je potpisao u aprilu 2017. godine u Moskvi. Ovo je najveći izvozni ugovor Rusije sa zemljama NATO bloka. Prema ugovoru, Rusija je isporučila Turskoj četiri diviziona sistema PVO S-400, u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara.

Isporuke sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala