Potop u Crnoj Gori: Voda prodrla u Stari grad u Budvi, najgore u Nikšiću /video, foto/

© AP Photo / Risto BozovicKiša u Crnoj Gori
Kiša u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od 2. novembra do danas u Crnoj Gori je pala velika količina kiše, a padavinama je najviše pogođen Šavnik, gdje je palo čak 644 litra kiše po kvadratnom metru.

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, do jutros u sedam časova u Kolašinu je palo 594 litra kiše po metru kvadratnom, u Podgorici 550, Nikšiću 497, na Cetinju 491, Žabljaku 381, u Herceg Novom 274, a Baru i Ulcinju po 260 litara kiše po kvadratnom metru.

Tako je u odnosu na juče zabilježen porast vodostaja na svim hidrološkim stanicama, osim na rijeci Ibar u Rožajima, dok Zeta i Morača ovih dana bilježe vodostaj oko 10 metara.

U Podgorici je Morača  u jednom trenutku za samo 12 sati porasla za tri i po metra, pa je vodostaj najveće podgoričke rijeke proteklih dana za samo dva metra manji od rekordno izmjerenih 12,26 metara.

Snažno nevrijeme, praćeno obilnim padavinama, stvorilo je nažalost naročito ozbiljne probleme na teritoriji opština Nikšić, Budva i Kolašin.

U Budvi su talasi u noći između utorka i srijede uništili terase na plaži „Ričardova glava“, a voda je prodirala i u budvanski Stari grad, pa su vatrogasci zatvorili dvije kapije ka starogradskoj plaži i postavili vreće s pijeskom.

U Herceg Novom je obilna kiša poplavila pojedine poslovne prostorije u naselju Savina, a najgore je, po svemu sudeći, prošla opština Nikšić, u kojoj je voda proteklih dana prodrla u kuće i pomoćne objekte u pojedinim prigradskim naseljima. Najkritičnija situacija bila je u Broćancu i Crnodolu, a kritično je i u Mokroj Njivi, Glibavcu, Brezoviku, Rastovcu, Miločanima, Gornjem Polju, Šipačnom, kao i u gornjem dijelu Kuta, u nikšićkoj Župi.

Ogroman problem predstavlja i to što je voda iz jame iz Boksita, iz Đurakovog Dola, krenula preko imanja mještana okolnih sela koji tvrde da su ona sada uništena, te da nisu više za upotrebu.

Takođe, voda koja se izlila iz korita rijeka i potoka, ugrožavala je objekte i zemljište u nekoliko kolašinskih sela i prigradskih naselja.

Kako je nakon sastanka Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje kazao predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović, u saniranju posledica nevremena učestvovala je, osim Komunalnog, i mehanizacija kolašinskih, ali i preduzeća koja izvode radove na državnim projektima i pripadnici Vojske i policije Crne Gore.

U kolašinskoj opštini kažu da su za sada putevi ka selima prohodni, ali se zbog odrona i vode na putu otežano saobraća.

HMCG za vikend najavljuje promjenljivo oblačno vrijeme.

U Hidrometeorološkom zavodu CG ističu da se u četvrtak, petak i tokom vikenda očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, povremeno sa slabijom kišom i dužim periodima suvog vremena.

„U nedjelju krajem dana kiša, tokom noći u centralnim i južnim predjelima jača kiša. Ponedjeljak, prije podne oblačno sa kišom, ujutru jača kiša, po podne osjetno manje kiše i duži periodi suvog vremena“, navode u Zavodu.

U petak po podne, subotu i u nedjelju očekuje se umjeren do jak južni, a na primorju jugoistočni vjetar.

„U višim oblastima na sjeveru i duž obale povremeno se očekuju vrlo jaki udari južnog vjetra, lokalno sa olujnim karakterom“, upozorili su iz HMZCG-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala