Bivši bugarski predsednik: Rusija vodi hibridni rat na Balkanu

© AP Photo / Seth WenigBivši predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev
Bivši predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija vodi hibridni rat na Balkanu, a Sofija „svojim ćutanjem pomaže agresoru da poveća svoj uticaj“, izjavio je bivši predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev na okruglom stolu Centra za istraživanje demokratije, posvećenom uticaju Rusije u Evropi.

Prema Plevnelijevu, bugarsko rukovodstvo ne komentariše informacije o ruskim špijunima. On je pozvao Evropsku uniju da „otvori oči“ i da ne čeka da se demokratija u drugoj zemlji nađe u opasnosti.

„Koju zemlju je još potrebno destabilizovati? Kojoj još zemlji treba ukrasti demokratiju da bi svi otvorili oči i videli da se odvija hibridni rat?“, zapitao se on.

Ruslan Stefanov, predstavnik Centra za demokratiju, takođe smatra da Bugarska „gura glavu u pesak“.

„S obzirom na činjenicu da je rusko prisustvo u Bugarskoj tako snažno i očigledno, mi ne preduzimamo nikakve mere. Ali ono što više zabrinjava je da mi nemamo pojma o veličini te pretnje. Bugarske službe izbegavaju razgovore i rad u ovom pravcu. Koliko je mastila potrošeno na razgovore o tome da li je Rusija pretnja ili ne? Naravno da jeste. Pošto je Rusija rekla da joj NATO predstavlja pretnju, a naša država je članica NATO-a, naravno da je potrebno proučiti sve aspekte kulturnog, medijskog i ekonomskog uticaja na političke stranke. Nisam video takvu analizu u našim službama“, ocenio je Stefanov.

Ambasada Rusije u Bugarskoj - Sputnik Srbija
Bivši bugarski ministar: Putin nije dobrodošao, zahtevamo izvinjenje Rusije

Događaju su prisustvovali savetnik bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena i bivši direktor CIA Majkl Karpenter, bivši bugarski ministar energetike Trajčo Trajkov, bivši ambasador Bugarske u Rusiji Ilijan Vasilijev i direktor jednog odeljenja Centra za istraživanje demokratije Ruslan Stefanov.

Podsetimo — u septembru je predsednik bugarske organizacije „Rusofili“ Nikolaj Malinov optužen za špijunažu u korist Rusije. Krajem oktobra tužilaštvo zemlje takođe je saopštilo da se zaposleni u ruskoj ambasadi bavio obaveštajnim poslovima u Bugarskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala