Bivša predsednica Senata Bolivije: Niko ne želi građanski rat

© AFP 2023 / JORGE BERNALProtesti u Boliviji
Protesti u Boliviji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Adrijana Salvatijera, bivša predsednica Senata u Boliviji, koja je podnela ostavku posle ostavke Eva Moralesa i njegovog odlaska iz zemlje, izrazila je nadu da će u državi zavladati mir i stabilnost i da će biti ponovo uspostavljene garancije za demokratiju.

Komentarišući nasilje na ulicama Bolivije, Salvatijera je za Sputnjik rekla da se nada da ono što se trenutno dešava neće prerasti u građanski rat.

„Niko to ne želi“, istakla je političarka.

Morales je podneo ostavku 10. novembra. Nakon odlaska potpredsednika Alvara Garsije Linere i predsednika Parlamenta Viktora Borda, upravo je Salvatijera dejure obavljala dužnost predsednika Bolivije, ne preuzimajući zvanično funkciju. U suštini, ona je bila na funkciji predsednika samo nekoliko časova, a onda je 10. novembra uveče podnela ostavku sa mesta predsednika Senata.

Funkciju predsednika Bolivije preuzela je zamenica Salvatijere, druga potpredsednica Senata Bolivije Žanin Anjes.

„Preuzimanje predsedničke funkcije je poslednji odjek državnog udara, koji je počeo akcijama vojske i policije. Njihov cilj je bio da oduzmu mandat predsedniku Evu Moralesu“, izjavila je Salvatijera u telefonskom razgovoru za Sputnjik.

„Na ulicu je izašla vojska, koja je ubijala ljude, nezakonito zadržavala društvene lidere i remetila rad Parlamenta. To je državni udar“, tvrdi senatorka.

© AP Photo / Juan KaritaProtest pristalica opozicije u Boliviji.
Bivša predsednica Senata Bolivije: Niko ne želi građanski rat - Sputnik Srbija
Protest pristalica opozicije u Boliviji.

Salvatijera, koja je član partije Pokret ka socijalizmu (MAS), na čijem čelu se nalazi Morales, ističe da „ako senatorka Anjes želi da postane predsednik, onda treba to da uradi prema pravilima propisanim u Ustavu, a ne da saziva zasedanje Senata i održava ga u prisustvu devet, deset ljudi, dok se dve trećine senatorskih mesta nalaze u MAS“.

Ona smatra i da su pokušaji opozicije da spreči Moralesa da učestvuje u novim izborima za predsednika Bolivije „bez sumnje prekršaji“ i da je reč o pokušaju ograničavanja Ustavom zagarantovanog biračkog prava.

Salvatijeru i druge senatore-socijaliste su 13. novembra sprečili da učestvuju u zasedanju Gornjeg doma Parlamenta.

„Prvo su nam rekli da je možda postavljena bomba u zgradi. Kasnije su potpuno sprečili naš ulazak. Pojačane policijske patrole udarale su pesnicama desno i levo, zatvorile su prolaz i bacile suzavac“, rekla je senatorka.

Političarka je pokazala masnice na rukama i sebe u bluzi koja joj je bila pocepana tokom sukoba.

​U video poruci na svom profilu na Tviteru političarka je objavila da počinje borbu za obnovu demokratije u vezi sa državnim udarom u zemlji.

Takođe, na njenom profilu na Tviteru i dalje piše da je još uvek „predsednica Senata Višenacionalne Države Bolivije“.

Salvatijera je došla na čelo Senata 18. januara 2019. godine sa 29 godina, i tako je postala najmlađi predsednik Senata u istoriji Bolivije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala