Ukrajinski vladar iz senke: Rusija će dati 100 milijardi dolara za obnovu zemlje

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski oligarh Igor Kolomojski
Ukrajinski oligarh Igor Kolomojski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev treba što pre da uspostavi odnose sa Moskvom, izjavio je ukrajinski biznismen Igor Kolomojski.

„Oni (u Rusiji) su u svakom slučaju jači. Mi treba da poboljšamo naše odnose“, izjavio je Kolomojski u intervjuu za „Njujork tajms“.

List naglašava da je oligarh kog u Ukrajini smatraju „vladarem iz senke“ pre pet godina bio protiv Rusije i čak finansirao oružani otpor protiv narodne milicije u Donbasu. Međutim, sada se njegov pogled na situaciju veoma promenio: on poziva na pomirenje s Moskvom i optužuje Vašington za konflikt na istoku Ukrajine.

„Ljudi žele mir, dobar život, ne žele da ratuju. A vi, Amerika, terate nas da ratujemo, a ne dajete nam novac za to“, istakao je Kolomojski.

Američki list smatra da razlog za promenu mišljenja Kolomojskog leži u novcu.

Ranije se Međunarodni monetarni fond usprotivio vraćanju tom oligarhu „Privatbanke“, koju je Kijev nacionalizovao 2016. godine. Štaviše, zbog tog slučaja se odugovlači potpisivanje novog ukrajinskog programa kreditiranja MMF.

Prema mišljenju Kolomojskog, Kijev ne treba da čeka milostinju Zapada, jer tamo nemaju nameru da prime Ukrajinu u EU i NATO i da joj daju novac. Sa druge strane, on tvrdi da će od Rusije doći stvarna pomoć.

„Uzećemo 100 milijardi dolara od Rusa. Mislim da bi nam oni sada to dali“, ubeđen je Kolomojski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala