Tramp: Vašington i Ankara rade na rešavanju problema S-400

© AP Photo / Patrick SemanskyRedžep Tajip Erdogan i Donald Tramp
Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nabavka sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 od strane Turske predstavlja velike izazove za odnose Vašingtona i Ankare, a dva lidera su naložili ministrima spoljnih poslova da počnu da rešavaju situaciju oko S-400, izjavio je američki predsednik Donald Tramp.

„Nabavka ruske visokotehnološke opreme, kao što je S-400, stvara za nas vrlo ozbiljne poteškoće. Mi to redovno razmatramo, razgovarali smo i danas i raspravljaćemo o tome ubuduće. Nadamo se da ćemo uspeti da rešimo ovu situaciju“, rekao je američki predsednik na zajedničkoj konferenciji za štampu sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Prema Trampovim rečima, lideri dveju zemalja zatražili su od američkog državnog sekretara i od ministra spoljnih poslova Turske, kao i od savetnika za nacionalnu bezbednost obeju zemalja, da odmah započnu rad na rešavanju problema S-400.

Sa svoje strane, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je sa američkim predsednikom razgovarao o kupovini ruskih sistema S-400 i najnovijih američkih lovaca F-35 i istakao da ta pitanja treba rešavati putem dijaloga.

„Danas smo razgovarali o S-400 i F-35. Mislim da samo dijalogom možemo da rešimo probleme sa kojima smo se suočili u vezi sa sistemima S-400 i programom F-35“, rekao je Erdogan.

On je dodao da je Turska i dalje spremna za pregovor o kupovini američkog protivvazdušnog sistema „Patriot“.

„Ukoliko nam se ponude odgovarajući uslovi, mogli bismo da ih kupimo“, naglasio je turski lider.

Kupovina ruskih PVO sistema

Ugovor o isporuci protivraketnog sistema S-400 „Trijumf“ Turskoj „Rosoboroneksport“ je potpisao u aprilu 2017. godine u Moskvi. Ovo je najveći izvozni ugovor Rusije sa zemljama bloka NATO-a. Prema njemu, Rusija je isporučila Turskoj četiri diviziona sistema PVO S-400 u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara.

Isporuke sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula.

Izručivanje Gulena

Erdogan je u razgovoru sa američkim predsednikom ponovo tražio od Sjedinjenih Američkih Država izručenje opozicionog islamskog propovednika Fetulaha Gulena.

„Još jednom smo istakli naš zahtev za prekid njegovog (Gulenovog) boravka u Sjedinjenim Američkim Državama... Predali smo brojne dokumente tokom ove posete. FETO (naziv koji Turska koristi za Gulenovu organizaciju) su za nas teroristi. Kao što je poznato, kod nas je bio pokušaj prevrata i čovek koji je za to kriv živi u Sjedinjenim Američkim Državama. To je neprihvatljivo. Želimo da, kao što mi isporučujemo teroriste prema njihovom (SAD) zahtevu, tako i nama njega isporuče“, objasnio je Erdogan.

Ankara optužuje Gulena za organizaciju pokušaja državnog prevrata u julu 2016. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala