Top 10 najbogatijih kompanija u Rusiji

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaRuske novčanice i monete
Ruske novčanice i monete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema finansijskim izveštajima, koje su objavili Statistički zavod Rusije „Rostatom“ i ruske kompanije, na prvom mestu najbogatijih kompanija u Rusiji po količini sredstava i novčanih ekvivalenata kojima su raspolagale krajem prošle godine nalazi se „Zberbanka“, prenosi RBK.

„Zberbanka“ je na kraju 2018. godine na računima imao 2,33 biliona rubalja.

Drugo mesto je zauzela „Gasprom banka“, koja je na kraju 2018. godine imala 1,05 biliona rubalja. Banka VTB nalazi se na trećem mestu sa 929,3 milijardi rubalja.

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaZberbanka
Top 10 najbogatijih kompanija u Rusiji - Sputnik Srbija
Zberbanka

Među top 10 najbogatijih ruskih kompanija nalaze se i „Gasprom“ (849,4 milijarde rubalja), „Rosnjeft“ (832 milijarde), „Lukoil“ (492,7 milijardi), „Alfa banka“ (297,8 milijardi), „Surgut njeftegaz“ (260,3 milijarde), „Gaspromnjeft“ (247,6 milijardi) i „Pošta Rusije“ (203,5 milijardi).

Ukupna sredstva na računima prvih 10 kompanija, uključujući i banke, iznosi oko 7,5 biliona rubalja.
© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaŠtand kompanije "Rosnjeft" na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Top 10 najbogatijih kompanija u Rusiji - Sputnik Srbija
Štand kompanije "Rosnjeft" na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Ukoliko bi se iz rejtinga uklonile kreditne organizacije kojima je zbog poslovanja potrebno više novčanih sredstava (na primer, za održavanje rezervi), onda bi se na prva tri mesta nalazile kompanije „Gasprom“, „Rosnjeft“ i „Lukoil“. Deset najbogatijih kompanija, ne uzimajući obzir u banke, imaju ukupno 3,4 biliona rubalja.

Među 20 organizacija sa najviše sredstava nalazi se i Moskovski metro, koji je krajem prošle godine raspolagao sa skoro 126 milijardi rubalja.
© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaVojna kompanija "Rosoboroneksport"
Top 10 najbogatijih kompanija u Rusiji - Sputnik Srbija
Vojna kompanija "Rosoboroneksport"

Državni posrednik za izvoz oružja „Rosoboroneksport“ prošle godine je povećao zalihe novca i ekvivalenata skoro tri puta — sa 38 milijardi na 110 milijardi rubalja. Treba uzeti u obzir da proizvođači i strani kupci ruskog oružja duguju preduzeću više od 800 milijardi rubalja.

Sveukupno, ruske kompanije su na kraju 2018. godine raspolagale sa 14,7 biliona rubalja novčanih sredstava i ekvivalenata, što je za 21 odsto više nego 2017. godine.

Ti podaci se uklapaju u ruski trend akumulacije, a ne ulaganja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala