Tirana i Priština otvaraju front zbog „mini Šengena“

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaNavijači sa transaprentom "Kosovo je Albanija"
Navijači sa transaprentom Kosovo je Albanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tirana i Priština, koje predstavljaju Edi Rama i Aljbin Kurti, ušli su u politički klinč zbog „malog Šengena“. Šta se krije iza tog sukoba?

Albanski premijer Edi Rama optužio je Prištinu da je suprotstavljanjem inicijativi za stvaranje balkanskog „mini Šengena“ ugrozila spoljnu politiku zvanične Tirane. Sve to je Priština učinila zarad svojih unutrašnjih političkih interesa, rekao je Rama.

Naime, Aljbin Kurti, potencijali mandatar za premijera vlade Kosova, poručio je da je reciprocitet bolji model za odnose u regionu od inicijative nazvane „mini Šengen“.

Da li je na pomolu politički sukob na relaciji Tirana Priština?

Upućeni u „albansko-albanske“ odnose veruju da je ovaj javni spor proizvod dve različite političke vizije kako doći do istog cilja.

Svi Albanci pod jednu kapu

Dok Rama pokušava da sve Albance postepeno stavi pod jednu kapu, koristeći Evropsku uniju, dotle Kurti želi da se taj proces objedinjavanja završi odmah i sada.

Kurti, kako tvrde naši sagovornici, nema dovoljno strpljenja i „mini Šengen“ vidi kao izdaju kosovskih interesa od strane Tirane. S druge strane, Tirana koja pokušava da u tu inicijativu ubaci i Kosovo, ne može da objasni pre svega Kurtiju da je „mini Šengen“ više od reciprociteta sa Srbijom za koji se Kurti zalaže. Ako se uzme u obzir i da ogranak „Samoopredeljenja“ u Albaniji najavljuje masovne proteste u Tirani protiv aktuelne vlasti, za albanski nacionalni praznik 28. novembar, onda je spor na relaciji Kurti-Rama mnogo jasniji.

Politikolog sa Kosova i Metohije Stefan Filipović smatra da Kurti i dalje govori rečnikom opozicionara.

„Vlasti u Tirani i u Prištini nisu na istom nivou, jer se još ne zna ko se u Prištini pita za šta. Dakle, za sada imamo samo tehničku vladu. Prepucavanje Rame i Kurtija još je posledica opozicionog ponašanja Kurtija na Kosovu. A kakva će stvarna politika biti, znaće se tek posle formiranja vlasti“, uveren je Filipović.

On podseća i na činjenicu da Kurti nema državničko političko iskustvo za razliku od ostalih albanskih činilaca i da možda i zbog toga daje ovakve izjave, želeći da zadrži stil na kojem je i dobio glasove.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, podseća da je Rama svojevremeno postavio dva ministra sa Kosova u svoju vladu, od kojih je jedan ministar spoljnih poslova. Otac nacije, kako Rama sebe vidi, ne želi da mu se suprotstavlja neko kome on pokušava da pomogne. 

Ne može bez Srbije

Rama je za albansku televiziju „Top čenel“ rekao da je dugo objašnjavao Kurtiju u čemu je značaj procesa „mini Šengena“ i da je bio veoma iznenađen jer lider „Samoopredeljenja“, kao inteligentan čovek, to nije razumeo. 

„Ako se pretvara da razume ili ne razume, to je njegov izbor, ali izgleda da se spoljna politika sa Albanijom koristi za unutrašnju politiku. Ne verujem da je to najbolje, imaćemo vremena da razgovaramo i produbimo diskusije“, rekao je Rama.

Povodom Kurtijeve izjave o otvaranju granica između Albanije i Kosova, Rama je rekao da tako nešto ne može da se učini bez pristanka Srbije, a naši sagovornici su saglasni da Rama ne glumi, jer je svestan da ako želi pregovore sa EU i opstanak na vlasti ne može neke stvari da prebija preko kolena, pa makar to bilo i zarad Kosova.

„Ako Kurti želi da otvori granice, onda se mora složiti sa svim državama“, rekao je Rama, a prenosi Tanjug.

Albanski premijer je naveo i da ga rukovodstvo u Prištini nije pitalo za mišljenje kada je odlučilo da uvede taksu na robu iz Srbije, ali da je on tu odluku iskreno podržao, pre svega kao akciju koja bi trebalo da ima politički, a ne ekonomski rezultat.

Kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti ponavlja da je, kada je reč o Prištini, glavno pitanje potpuni politički, ekonomski i komercijalni reciprocitet u odnosima sa Beogradom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala