Rusija: Neprihvatljiva politizacija projekta „Severni tok 2“

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtŠvedski brod za postavljanje cevi i plovila za podršku tokom polaganja cevi gasovoda „Severni tok 2“
Švedski brod za postavljanje cevi i plovila za podršku tokom polaganja cevi gasovoda „Severni tok 2“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politizacija projekta gasovoda „Severni tok 2“ je apsolutno neprihvatljiva, saopštili su iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, komentarišući članak „Visoka cena koju će Rusija i Evropa morati da plate za projekat ’Severni tok 2‘“, koji je objavio estonski list „Post tajms“.

Iz ruskog Ministarstva su okarakterisali članak kao klevetu i podsetili da je on posvećen prezentaciji izveštaja „Istraživanje uticaja ’Gaspromovog‘ projekta na Evropu“, sa „jasno izraženim apelom na političke i ekonomske evropske elite da preispitaju sporazum“.

„Ponovo skrećemo pažnju na činjenicu da je ’Severni tok 2‘ ekonomski koristan, kako za Rusiju, tako i za evropske potrošače. Njegov osnovni cilj je jačanje saradnje između Rusije i evropskih zemalja u energetskom sektoru. Veštačko naduvavanje informacione histerije oko tog projekta i njegova besmislena politizacija je apsolutno neprihvatljiva. Ubeđeni smo da će ’Severni tok 2‘ biti uspešno izgrađen i pušten u rad, uprkos pokušajima diskreditacije“, istakli su iz Ministarstva.

Oni su takođe skrenuli pažnju na to da među autorima izveštaja nema nijednog priznatog profesionalca.

„Apelujući na evropske zemlje da odustanu od gradnje drugog kraka gasovoda ’Severni tok 2‘, ’istraživači‘ dupliraju poznate propagandne klišee o ’pretnji energetskoj nezavisnosti Evrope‘, ’geopolitičkom instrumentu Rusije‘ i ’izvoru zagađenja Baltičkog mora‘. Bez dokaza se tvrdi da je u gradnju gasovoda nasilno uključeno hiljade ruskih zatvorenika“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Diplomate zaključuju da Vašington po svaku cenu želi da spreči da se na evropskom tržištu pojavi pravi konkurent američkom gasu.

Estonski list „Post tajms“ je 25. oktobra objavio članak pod nazivom „Visoka cena koju će Rusija i Evropa morati da plate za projekat ’Severni tok 2‘“. Članak je posvećen prezentaciji izveštaja „Istraživanje uticaja ’Gaspromovog‘ projekta na Evropu“, koji je održan krajem oktobra u Strazburu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala