Rusija: Bez naduvavanja histerije oko čestica uranijuma u Iranu

© Depositphotos.com / Borna MirahmadianIranske zastave
Iranske zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne treba naduvavati političku histeriju zbog čestica uranijuma koje su otkrivene na objektu u Iranu koji nije prijavljen Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, izjavio je za Sputnjik zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov.

Rjabkov je izjavio da se MIP upoznao sa izveštajem Međunarodne agencije za atomsku energiju i naglasio da je stav Moskve „vrlo jednostavan — treba dati mogućnost Irancima i sekretarijatu Agencije da razjasne čitavu tu situaciju u punom obimu“.

„Na konkretna pitanja daju konkretne odgovore. Taj proces nije završen“, dodao je on.

Zamenik ministra je naglasio da u ovom trenutku neke uticajne sile pokazuju nameru da iznesu spekulacije o toj situaciji.

Rjabkov je naglasio da ne treba naduvavati histeriju zbog otkrivene čestice antropogeno promenjenog uranijuma na objektu u mestu Turkuzabade. To ide naruku američkoj želji za eskalacijom situacije oko Irana i u Persijskom zalivu u celini.

„Protiv toga smo bili i ostali. Mi predlažemo konkretne načine kako bi se dala šansa diplomatiji da reši taj problem“, dodao je on.

Ranije je agencija AFP javila, pozivajući se na izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju, da su eksperti organizacije otkrili čestice prirodnog uranijuma na iranskom objektu koji ranije nije bio prijavljen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala