Obilježen Dan članova Matice srpske u Crnoj Gori (foto)

© Sputnik / Nebojša PopovićSvečano veče povodom Dana članova Matice srpske u Crnoj Gori
Svečano veče povodom Dana članova Matice srpske u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U Podgorici je večeras u prostorijama knjižare Matice srpske obilježen 13. novembar — Dan članova Matice srpske u Crnoj Gori.

Veče je otvoreno molitvom Oče naš, koju je otpjevao Oliver Njego, prvak opere u Beogradu.

Brojnim okupljenima prvo se obratio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je rekao da je došao da otvori ovo blagosloveno veče, posvećeno 800. godišnjici naše Svetosavske crkve. On je dodao da će veče biti obilježeno izložbom fresaka, koje predstavljaju kopije fresaka iz naših manastira, a koje same predstavljaju najdivnije svjedočanstvo 800. godišnjice naše crkve, od ustoličenja Svetog Save u arhiepiskopiji Žičkoj.

© Sputnik / Nebojša PopovićSvečanost je upriličio i koncert Olivera Njega
Obilježen Dan članova Matice srpske u Crnoj Gori (foto) - Sputnik Srbija
Svečanost je upriličio i koncert Olivera Njega

Mitropolit je poručio da je to naročito kod nas u Crnoj Gori značajno, s obzirom da se ponovo povampirila plemenska svijest, protiv koje se borio i Sveti Petar Cetinjski:

„Petrovići su bili veliki graditelji duha jedinstva, ali se u naše vrijeme povampirio taj plemenski duh razračunavanja, pod drugim vidom i principima“.

„Ono što je najopakije za sve nas je vlastoljublje“, istakao je mitropolit Amfilohije, uz zahvalnost na počasti da otvori akademiju.

Njegoš — prvi član Matice srpske sa prostora Crne Gore

Predsjednica Matice srpske u Crnoj Gori profesorka Jelica Stojanović rekla je da već treću godinu proslavljamo Dan članova matice srpske u Crnoj Gori sjećanjima na ono najvažnije što nam je srpsko nasleđe podarilo. Ona je podsjetila da je dan Njegoševog rođenja, ne slučajno, odabran za Dan članova Matice srpske, jer je upravo Njegoš bio prvi član Matice srpske sa prostora Crne Gore.

„Ova godina slavi i vjekovno svevremeno 800. godina autokefalnosti SPC, koje je nakalemila svetorodna loza Nemanjića i Sveti Sava“, kazala je profesorka Stojanović.

© Sputnik / Nebojša PopovićPredsjednica Matice srpske u Crnoj Gori profesorica Jelica Stojanović
Obilježen Dan članova Matice srpske u Crnoj Gori (foto) - Sputnik Srbija
Predsjednica Matice srpske u Crnoj Gori profesorica Jelica Stojanović

Dodala je da je Sveti Sava veliki i nesaglediv, te da ga samo ljubavlju i vjerom možemo prigrliti i njime živjeti.

„Nažalost, današnja Crna Gora bi da sve otrese sa svog nasleđa i vjekova: Njegoša, Petroviće i Nemanjiće“, upozorila je Stojanovićeva, podsjetivši da su svi najstariji pisani spomenici na prostoru Crne Gore u vezi sa Nemanjićima i njihovim nasleđem.

Veče je potom nastavljeno koncertom Olivera Njega, uz klavirsku pratnju Zorana Tutunovića.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala