Nemačka i Holandija će primiti nazad teroriste DAEŠ-a

© AP PhotoPripadnici DAEŠ-a
Pripadnici DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejman Sojlu pozdravio je konstruktivan stav dve evropske zemlje koje su pristale da prime nazad teroriste DAEŠ-a.

Nemačka i Holandija su pristale da prime nazad uhvaćene teroriste DAEŠ-a, izjavio je Sojlu, javlja „Anadolija“.

„Želeo bih da zahvalim dvema državama, Nemačkoj i Holandiji“, rekao je Sojlu tokom sastanka u Vanu, na istoku Turske.

Dodao je kako su dve zemlje pokazale konstruktivan stav nakon višednevnih pregovora sa zvaničnicima Turske, te sinoć potvrdile da će dozvoliti povratak „terorista DAEŠ-a, njihovih supruga i dece”.

Sojlu je naglasio kako u borbi protiv terorizma jednaku saradnju očekuje i od drugih zemalja.

„Mi nismo hotel ili gostinska kuća za teroriste iz bilo koje zemlje“, naglasio je Sojlu, koji je najavio nastavak odlučne borbe protiv terorističkih organizacija, među kojima je i FETO.

Pitanje prihvata terorista DAEŠ-a i njihovih porodica koji su uhapšeni u Siriji izazvalo je neslaganja nekih zemalja s Turskom, jer Ankara smatra da bi teroristi trebalo da budu vraćeni u matične zemlje.

Ipak, pojedine evropske države ne podržavaju napore Turske da teroriste DAEŠ-a vraća u matične zemlje.

Turska je do sada deportovala 7.500 članova DAEŠ-a, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prošle sedmice je izjavio kako se u turskim zatvorima trenutno nalazi 1.149 terorista DAEŠ-a.

Turska je uvrstila DAEŠ na listu terorističkih organizacija 2013. godine, nakon čega je bila meta više napada, među kojima je deset samoubilačkih napada, sedam eksplozija i četiri oružana napada, u kojima je poginulo 315 osoba, uključujući i pripadnike snaga bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala