Ugovor od 100 milijardi dolara: Tramp potkupljuje Erdogana

© Sputnik / Michael Klimentyev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik SAD Donald Tramp i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp predložio je turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu trgovinski ugovor u vrednosti od 100 milijardi dolara pod uslovima koji odgovaraju Turskoj, kao i pomoć u rešenju situacije u vezi sa sankcijama koje Vašington treba da uvede Ankari zbog kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400, piše „Vašington post“.

Prema podacima izvora američkog lista u vašingtonskoj administraciji, Tramp je prošle nedelje poslao pismo Erdoganu u kojem su nabrojani ti predlozi koji treba da posluže poboljšanju američko-turskih odnosa.

Kako je saopštio izvor lista, vašingtonska administracija insistira da se S-400 ne uvodi u upotrebu, kako oni ne bi „imali pristup sredstvima komunikacije i zaštite američkog lovca F-35“. U tom slučaju, Ankara se može vratiti programu razvoja višenamenskog lovca F-35 i izbeći sankcije.

Američki zakonodavci će najverovatnije kritikovati te predloge predsednika SAD, jer se mnogi senatori i kongresmeni zalažu za uvođenje ograničenja Ankari. Kako navodi list, upravo te pomenute uslove je Vašington i predlagao Ankari u oktobru sa ciljem da se zaustavi operacija u Siriji, ali su pokušaji ostali neuspešni.

Podsetimo, turski lider je juče otputovao u Vašington, gde će se danas sastati sa američkim predsednikom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala