Ukrajina već pet godina spremna da ukine sankcije Rusiji

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTrg nezavisnosti u Kijevu
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik vlade Ukrajine za pitanja evropske i evroatlantske integracije Dmitrij Kuleba rekao je da je Kijev „već pet godina“ spreman da ne produžava sankcije Rusiji.

Komentarišući akcije u slučaju ukidanja sankcija koje su uvedene sektorima ruske privrede, Kuleba je u intervjuu za „RBK Ukrajina“ rekao da je zemlja spremna na bilo koji scenario. 

Istovremeno, on je istakao da je zadatak ukrajinske diplomatije da to ne dopusti bez postizanja rezultata u okviru realizacije Minskih sporazuma.

„Kao drugo, ako se to ipak dogodi, za takvu odluku će se dobiti maksimalna nadoknada u bilo kom obliku koji podleže pregovorima“, istakao je on.

Situacija između Rusije i Zapada se zakomplikovala pre pet godina zbog situacije u Ukrajini. Krajem jula 2014. godine EU i SAD su sa ciljanih sankcija protiv fizičkih lica i kompanija prešli na sankcije koje su uvodili čitavim sektorima ruske privrede. Kao odgovor na to, Moskva je ograničila uvoz prehrambenih proizvoda.

U junu ove godine Putin je saopštio da je Rusija od 2014. godina izgubila oko 50 milijardi dolara, Evropska unija 240 milijardi dolara, SAD 17 milijardi i Japan 27 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala