Lavrov otkrio kakav je bio plan Rusije i Amerike za Siriju pre rata

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i SAD su još 2013. godine bile blizu dogovora po pitanju Sirije, ali su pregovori propali zbog toga što Vašington nije želeo da razgraniči terorističku organizaciju Al Nusra i političku opoziciju u Siriji, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Želeo bih da vas podsetim da pre stvaranja „astanskog formata“ (za rešavanje situacije u Siriji) krajem 2015. godine nije postojao dijalog između vlade i realne opozicije (Sirije). Jedinu opoziciju, koju je u to vreme pripremio Zapad, činili su imigranti koji su živeli u Istanbulu, Rijadu, Evropi i SAD“, rekao je Lavrov na drugom Pariskom forumu o miru.

On je takođe podsetio da je Rusija pre toga, 2013. godine, bila veoma blizu dogovora sa SAD po pitanju rešavanja sirijske krize.

„Sporazum koji smo pripremili sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, koji je bila usvojila sirijska vlada, odnosio se na to da vladina avijacija uopšte neće izvoditi letove, kao i da sve operacije Američkog ratnog vazduhoplovstva i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije moraju biti dogovorene sa njima. Drugim rečima, Rusija i SAD su imale veto na akcije jedni drugih u Siriji. Jedini uslov za stupanje tog sporazuma na snagu bio je da SAD odvoje opoziciju od terorista Al Nusra. Oni to nikada nisu učinili“, dodao je Lavrov.

U Siriji od 2011. godine traje oružani sukob. Rusija, Iran i Turska, zemlje-garanti primirja, aktivno su se uključile u rešavanje krize. Za to vreme, Sirija je uspela da skoro potpuno porazi teroriste, da započne političko rešavanje krize, vraćanje izbeglica i obnavljanje porušene vojne infrastrukture. Formiran je ustavni komitet kome se priključila i opozicija. Prvo zasedanje komiteta održano je 30. oktobra u Ženevi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala