Peking otkriva kada će stupiti na scenu „Snaga Sibira“

© Snaga SibiraGasovod "Snaga Sibira"
Gasovod Snaga Sibira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gasovodna mreža duga 4.000 kilometara koja će godišnje moći da preveze do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa, uključujući i 38 milijardi za izvoz u Kinu, promovisana je kao važna komponenta u rastućem strateškom partnerstvu između Rusije i Kine.

Zvanična ceremonija puštanja u rad gasovoda „Snaga Sibira“ biće održana u decembru, potvrdio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

„Ovo je strateški projekat rusko-kineske saradnje u energetskom sektoru. Izuzetno je važno za produbljivanje sveobuhvatne saradnje. Zahvaljujući naporima obe zemlje, očekuje se da će gasovod biti pušten u rad, a isporuka prvog gasa počeće u decembru. S tim u vezi biće održana ceremonija povodom završetka projekta“, rekao je portparol, obraćajući se novinarima na brifingu.

Geng je obećao da će kasnije objaviti više detalja o projektu.

U utorak je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov saopštio da će predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping sledećeg meseca učestvovati na zajedničkoj tele-konferenciji povodom pokretanja gasovoda „Snaga Sibira“.

Projekat dug pet godina i više od 18 milijardi dolara

U maju 2014. godine su ruski gasni gigant „Gasprom“ i Kineska nacionalna naftna korporacija potpisali sporazum o izgradnji novog gasovodnog sistema za snabdevanje ruskim gasom severoistoka Kine. Sporazumom od 30 godina predviđena je godišnja isporuka od oko 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa azijskom industrijskom gigantu. Kao dodatni bonus, gasovod će takođe moći da prenosi desetine milijardi kubnih metara gasa više na domaće tržište na ruskom dalekom istoku.

Gasovod će dostavljati gas iz dva istočna sibirska gasna polja: „Čajandinski“ u Jakutiji i „Kovjaktinski“ u Irkutskom regionu (očekuje se da će „Kovjaktinski“ postati dostupan 2021. godine). U ruskom dalekoistočnom gradu Habarovsku gasovod će se povezati sa gasovodom „Sahalin-Habarovsk-Vladivostok“, sa planovima da se deo gasa u mreži pretvori u prirodni tečni gas za izvoz u Japan. Troškovi projekta uključuju investiciju u iznosu od oko 12 milijardi dolara za izgradnju samog gasovoda i još 6,7 milijardi dolara za ulaganje u proizvodnju gasa.

Ranije ove godine „Gasprom“ je najavio ambiciozne planove prema kojima namerava da učestvuje u više od četvrtine uvoza kineskog gasa do 2035. godine, usled sve veće potražnje azijske ekonomije za čistom energijom.

Gas je počeo da se ubrizgava u mrežu „Snaga Sibira“ krajem oktobra. Kompanija očekuje da će gasovod do 2025. godine dostići izvozni kapacitet od 38 milijardi kubnih metara.

„Snaga Sibira“ je jedan od nekoliko glavnih projekata koji demonstriraju rastuće političko i ekonomsko strateško partnerstvo Rusije i Kine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala