Otac osnivača „Vikiliksa“: Džulijan može umreti zbog torture

© AP Photo / Kirsty WigglesworthDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izaslanik UN za torturu Nils Melcer izjavio je da Džulijan Asanž pati zbog psihičke torture i njegovo zdravlje možda neće podneti dalja ispitivanja. Novo saslušanje povodom izručenja osnivača portala „Vikiliks“ zakazano je za 18. novembar.

O stanju u kome se nalazi Asanž, razgovarali smo sa njegovim ocem Džonom Šiptonom.

Kada ste poslednji put videli svog sina?

— Prošle srede. Proveo sam dva časa sa Džulijanom posle ručka. On se nalazi u lošem stanju. Nakon toliko godina gonjenja, njegovo zdravlje je veoma ugroženo. Nadamo se da će moći da se oporavi, ukoliko se okolnosti brzo promene.

Da li ste preko advokata tražili hitnu medicinsku pomoć?

— U zatvoru on dobija medicinsku pomoć, ali mi insistiramo da se ta pomoć dobija od lekara koje izabere Džulijan.

© AP Photo / Dominic LipinskiDžon Šipton
Otac osnivača „Vikiliksa“: Džulijan može umreti zbog torture - Sputnik Srbija
Džon Šipton

Da li ste saglasni sa mišljenjem specijalnog izaslanika da Asanž može umreti zbog psiholoških tortura?

— Da, u potpunosti delim njegovo mišljenje. Nils Melcer oštro izražava svoje mišljenje i ono je uvek potvrđeno ekspertizom i znanjem.

On je takođe izjavio da vlasti Velike Britanije, u stvari, kažnjavaju Asanža za to što je on objavio informaciju, i da to nema nikakve veze sa optužbama protiv njega.

— To je istina. U suštini, nema krivičnog gonjenja protiv Džulijana. On nije uradio ništa loše. Jedine optužbe koje je Velika Britanija podigla protiv njega su ekstrateritorijalne. Džulijan nije bio u SAD. Bio je u Engleskoj. Objave su se ticale Evrope i to je evropski problem. Postoje ograničenja u pravosuđu, koja su postavili Evropski parlament i evropski zvaničnici, da bi se gonjenje Džulijana završilo.

Da li mislite da on sada može potražiti azil u trećoj državi, na primer — u Rusiji?

— Ja želim da se Džulijan vrati kući, svojoj porodici, meni, svojoj majci, a sve to ga čeka u Australiji. I ja bih želeo da posetim Rusiju. Džulijan je putovao tamo Transsibirskom železnicom. Ali, ja bih hteo da se on vrati kući.

© RuptlyDžulijan Asanž u zatvoru
Otac osnivača „Vikiliksa“: Džulijan može umreti zbog torture - Sputnik Srbija
Džulijan Asanž u zatvoru

Kako ocenjujete rad Džulijana za sve ove godine? Da li ste ponosni na svog sina? Da li je, po Vašem mišljenju, on pravilno postupio?

— Da, nije potrebna nikakva diskusija o činjenici da je to što je on uradio značajno za milione ljudi.

Da li ste zainteresovani za mogućnost da stupite u kontakt sa vlastima u Rusiji i direktno zatražite od njih da pruže azil Džulijanu?

— Da, bio sam zainteresovan. Ali sada hoću da se on vrati kući. Znate, on ima decu koja ga nisu videla nekoliko godina. To je loše. Osim ako svi mi ne emigriramo u Rusiju. Ali to će biti teško. Oduševljen sam predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i ministrom spoljnjih poslova Sergejom Lavrovom. I, ako ih vidite, recite im da ih veoma poštujem.

Grupa eksperata UN je zatražila od Švedske i Velike Britanije da isplate Asanžu nadoknadu za godine gonjenja. Da li su Vas povodom toga kontaktirali predstavnici tih država?

— Ne, nema ništa za sada. Ni reči o nadoknadi. Samo se nastavlja krivično gonjenje.

Da li osećate pritisak zbog svojih aktivnosti?

— Ne. Ja imam samo jedan plemeniti zadatak, a to je borba za svoje dete. Siguran sam da biste očekivali isto to od svog oca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala