Niki Hejli o Čurkinu i Nebenzji i ruskoj politici: Rusi nam nisu prijatelji

© AFP 2023 / DON EMMERTBivša stalna predstavnica SAD u UN Niki Hejli tokom zasedanja Saveta bezbednosti UN u Njujorku
Bivša stalna predstavnica SAD u UN Niki Hejli tokom zasedanja Saveta bezbednosti UN u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u UN Niki Hejli objavila je memoare, u kojima je pisala kako je sarađivala sa ruskim diplomatama.

Hejlijeva se nalazila na čelu američkog predstavništva u UN u periodu od 2017. do 2018. godine.

Ona navodi da za vreme njenog rada saradnja sa ruskim diplomatama nije bila laka. Vitalija Čurkina smatrala je sjajnim rivalom, a, prema sopstvenim rečima, Vasiliju Nebenzji nije verovala, iako je sarađivala sa njim, što podrazumeva određeni nivo poverenja.

„Nije nam išlo naruku to što je, kada sam se prvi put pojavila u UN, stalni predstavnik Rusije bio iskusan i vešt diplomata po imenu Vitalij Čurkin. Vitalij je kao dete bio glumac u SSSR-u i na najmanje nepoštovanje reagovao je preteranom dramatičnošću“, ispričala je Hejlijeva.

Ona je, međutim, istakla da je Čurkin „imao jedan kvalitet kakav se retko viđa u Savetu bezbednosti — mogao je da govori bez papira“.

© AFP 2023 / JUSTIN SULLIVANKnjiga bivše stalne predstavnice SAD u UN Niki Hejli
Niki Hejli o Čurkinu i Nebenzji i ruskoj politici: Rusi nam nisu prijatelji - Sputnik Srbija
Knjiga bivše stalne predstavnice SAD u UN Niki Hejli

U drugoj polovini 2017, pa do 2018. godine Hejlijeva je sarađivala sa novim stalnim predstavnikom — Vasilijem Nebenzjom.

„Početkom 2018. godine naša neslaganja sa Rusima postala su toliko ozbiljna da je počelo da se govori o novom Hladnom ratu u Ujedinjenim nacijama. Otišla sam kod Vasilija i rekla da, zarad dobrih odnosa u Savetu bezbednosti, moramo da nađemo bar neke oblasti u kojima možemo da se slažemo. On je, verovatno, smatrao da je to dobra ideja, zato što me je pozvao na ručak na Dan svetog Valentina“, piše Hejlijeva.

Vasilij mi se svideo, ali mu nisam verovala. Bio je blag, umeo da bude šarmantan i da zasmejava, ali se odavao. Ponekad sam mogla da utvrdim koliko je napet, prema načinu na koji je žvakao žvakaće gume sa nikotinom. Proveli smo na ručku dva časa, izvrdavajući, sve dok se konačno nismo složili da možemo zajedno da radimo na Avganistanu i Africi. To nije bilo mnogo, ali bilo je nešto“, dodaje ona.

Hejlijeva je u svojoj knjizi oštro kritikovala rusku politiku, uključujući i politiku prema Siriji, Ukrajini i Venecueli. Ona, takođe, izražava neslaganje sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, i to zbog, po njenom mišljenju, suviše blagih reči o Rusiji na konferenciji za štampu sa predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

„Rekla sam mu (Trampu): ’Rusi nam nisu prijatelji. Nikada nam neće biti prijatelji. A Vi ste se izrazili kao da im polažemo račune‘“, piše Hejlijeva. Ona navodi i da može da razume Trampa, koji preferira lični stil komunikacije i „zna da razoruža sagovornika“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala