Medvedev: Rusija pravi vakcine kakvih nema u svetu

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Dmitrij Medvedev
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Rusija danas proizvodi vakcine koje nemaju pandane u svetu i koje deluju širom planete.

„Imamo temelje za većinu genetskih istraživanja i u oblasti epidemiologije i virusologije. Danas proizvodimo vakcine koje nemaju pandane u svetu i koje deluju u čitavoj planeti. Međutim, udeo koji čini naša zemlja na globalnom tržištu genetskih tehnologija i dalje je mali, tako da mnogo toga moramo da uvozimo. Naš zadatak je da ubrzamo razvoj takvih tehnologija, uključujući i one koje će se primenjivati u industriji i poljoprivredi i koje će postati osnova za povećanje njihove konkurentnosti, a sa druge strane — štitiće od bioloških pretnji“, istakao je premijer Rusije na sastanku posvećenom centrima za genomska istraživanja.

On je takođe podsetio da će u bliskoj budućnosti biti izdvojeno 11 milijardi rubalja za rad genomskih istraživačkih centara, tako da bi Rusija trebalo da se nađe među pet zemalja-lidera po naučnim razvojima i neće zavisiti od strane tehnologije.

Danas je premijer Rusije posetio Državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ u Novosibirskoj oblasti, gde je za vreme video-konferencije sa proizvođačem dao zeleno svetlo za razvoj vakcine protiv ebole za Demokratsku Republiku Kongo.

Prema rečima saradnika Centra, kompanija je spremna da proizvede 5.000 doza leka koji će se isporučiti u afričke zemlje.

Medvedev je u oktobru naložio je da se izdvoji skoro 400 miliona rubalja za pružanje pomoći Demokratskoj Republici Kongo u borbi sa epidemijom ebole, od koje je od juna prošle godine umrlo 2.157 ljudi. Sredstva će biti usmerena na vakcinaciju sa primenom ruskog preparata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala